A könyvvizsgálók is sárosak voltak a brókerbotrányokban

Hibáztak a brókercégekben érintett könyvvizsgálók, állapította meg vizsgálatában a Nemzetgazdasági Minisztérium alá tartozó közfelügyeleti hatóság, közölte a tárca az Index kérdésére. Korábban a kamara a könyvvizsgálók felelősségét gyakorlatilag kizártnak tartotta, ám a kötelező vizsgálatokat ennek ellenére le kellett folytani, ezt nem a kamara, hanem a gazdasági tárca felügyelte és irányította.

A vizsgálatok számos hiányosságot megállapítottak. A könyvvizsgálók több esetben nem az előírásoknak megfelelően mérték fel a brókercégekre jellemző kockázatokat és a folyamatokba épített kontrollokat, illetve a kontrollok hatékonyságát sem tesztelték.

Az ellenőrzés kiemelten vizsgálta azt, hogy a könyvvizsgálók milyen eljárásokat hajtottak végre, a csalási kockázatokkal kapcsolatban. Megállapították, hogy a könyvvizsgálók nem minden esetben rendelkeztek elegendő szakmai képzettséggel a bonyolult informatikai rendszerek vizsgálatához, ennek ellenére nem vettek igénybe szakértőt.

Ez még nem jelenti azt, hogy a könyvvizsgálók részesei voltak a csalásnak. Ha erre nem találnak más ellenőrzések, nyomozás során bizonyítékot, akkor a könyvvizsgálók csak szakmai szempontból vonhatók felelősségre. Ez lehet akár vizsgák megtétele, képzés vagy egyéb előírás.

Az év elején kirobbant botrányok során a Buda-Cashnél a gyanú szerint nagyjából száz, a Quaestornál pedig több mint 200 milliárd forint értékben történt visszaélés. Ezekkel a pénzekkel egyik brókercég sem tudott elszámolni, így a jegybank felszámolási eljárást indított ellenük.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.