A kivitel húzza az ipart

Szeptemberben 7,6 százalékkal többet termelt az ipar, mint egy éve ugyanekkor. Továbbra is a külföldi kivitel húz.

2014 szeptemberében az ipari termelés volumene 7,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A termelés bővüléséhez elsősorban a járműgyártás, illetve az ehhez kapcsolódó beszállítói ágazatokon kívül az élelmiszeripar és az elektronikus fogyasztási cikkek gyártásának növekedése járult hozzá.

A munkanaphatástól megtisztított index 5,2 százalékkal emelkedett. A termelés az év első kilenc hónapjában 8,6 százalékkal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás szeptemberben 2,7 százalékkal nőtt.

Az ipari export az év első kilenc hónapjában 11,1 százalékkal, szeptemberben 8 százalékkal bővült 2013 azonos időszakához viszonyítva. A feldolgozóipar exportértékesítésének mintegy felét adó két alágból a több mint egyharmad részt képviselő járműgyártás kivitele szeptemberben 14 százalékkal emelkedett. A másik meghatározó alág, a feldolgozóipari export 15 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának kivitele 8,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Az ipar hazai eladásai január–szeptemberben 1,5, szeptemberben 2 százalékkal nőttek 2013 azonos időszakához képest. A feldolgozóipar belföldi értékesítése szeptemberben 6 százalékkal nagyobb volt, mint tavaly ilyenkor.

Az ipar nemzetgazdasági ágai közül 2014 szeptemberében a feldolgozóipar termelése 7,9, a csekély súlyú bányászaté 22,1 százalékkal emelkedett 2013 azonos hónapjához viszonyítva. Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása gyakorlatilag az előző év szeptemberének szintjén maradt (+0,2 százalék).Szeptemberben a feldolgozóipar alágai közül csupán egyben regisztráltak termeléscsökkenést, a többi alágban másfél és 21,4 százalék közötti bővülés figyelhető meg az előző év azonos hónapjához képest. A jelentősebb súlyú alágakból a feldolgozóipari termelés közel három tizedét adó járműgyártás kibocsátása 16 százalékkal emelkedett. Az alág 97,5 százalékát Az ipar összefoglaló adatai kitevő közúti jármű gyártása ágazatához tartozó minden szakágazatban jelentős növekedést mértek. A második legnagyobb alág, a feldolgozóipari termelésből több mint 11 százalékkal részesülő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 6,8 százalékkal nőtt. Az iparág két domináns szakágazatából a kisebbik, híradás-technikai berendezés gyártásában jelentős, 15,1 százalékos viszszaesést, míg a nagyobbik, elektronikus fogyasztási cikkek gyártásában kiugró, 39,1 százalékos növekedést mértek.

A feldolgozóipari rangsorban harmadik alág, a feldolgozóipari termelés 11 százalékát képviselő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 4,3 százalékkal emelkedett, mind a hazai, mind a külpiaci eladások kedvező alakulásának köszönhetően. A legkisebb súlyú alág, a textília, ruházat, bőr és bőrtermék gyártásában folytatódott a növekedés, aminek a termelése az alágak közül a legnagyobb mértékben, 21,4 százalékkal bővült, az export felfutásának eredményeként.

Kéthavi visszaesés 20,9 százalékos után bővülést regisztráltak a vegyianyag, -termék gyártásában is. Átlag alatti növekedést mértek három közepes súlyú alágban: a fémalapanyag és fémfeldolgozási termék
(4,5 százalék), a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék (3,9 százalék), valamint a gép, gépi berendezés gyártásában (másfél százalék).

Az alágak közül egyedül a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás kibocsátása maradt el az egy évvel korábbitól: a 12,7 százalékos visszaesésben az előző évi szeptember magas termelési szintje is szerepet játszott. 2014 szeptemberében a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 8,8 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest. Az új belföldi rendelések 12,9, az új exportrendelések 8,2 százalékkal nőttek. Az összes rendelésállomány 17,2 százalékkal haladta meg az előző év szeptemberit.

2014 első kilenc hónapjában – 2013 azonos időszakához viszonyítva – az egy alkalmazásban állóra jutó ipari termelés 6,4 százalékos bővülése a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében 2,2 százalékos létszámnövekedés mellett következett be.

2014 január–szeptemberében Magyarország minden régiójában nőtt az ipari termelés az előző év azonos időszakához képest. A legnagyobb mértékű, 18,3 százalékos bővülést Nyugat-Dunántúlon tapasztaltak, míg a többi térségben 2,9 és 17,5 százalék közötti növekedést mértek.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.