A kiskereskedelem jobban teljesít

Újabb jó hírrel rukkolt elő a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Munkatársai úgy találták: a kiskereskedelem a korábbinál jobb teljesítménnyel futott neki az ősznek.

Egészen konkrétan, a kiskereskedelmi forgalom naptárhatástól megtisztított volumene szeptemberben 4,5 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Legalábbis ezt mutatják a gyorstájékoztatóban közölt első becslések.

Az újabb győzelmi jelentés publikálásának lehetőségéért elsősorban az autósoknak érdemes köszönetet mondani. Mert hát, a KSH adatai szerint a jobban teljesítésben a zászlót az üzemanyag-kiskereskedelemben viszi. Statisztikus nyelven úgy mondják: értékesítésének volumene 7,6 százalékkal emelkedett.

De senkinek sem kell elkámpicsorodnia, ha valaki nem a benzinkutaknál költötte a pénzét, azért még hozzájárult a kiskereskedelem teljesítményének javulásához. A nem élelmiszer-kiskereskedelem üzleteiben például 5,9 százalék jobban teljesítést mértek.

És miközben dúl a vita a nagyáruházak vasárnapi nyitvatartásáról, a KSH szerint az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem már szeptemberben belehúzott. Az értékesítési eredmények 2,4 százalékkal növekedtek.

A szeptemberi forgalombővülés a várakozásoknak megfelel - értékelte az adatokat Németh Dávid. A K&H vezető elemzője hozzátette, a kiskereskedelmi adatokból egyértelműen látszik az olcsóbb üzemanyag hatása, az árcsökkenés jelentősen megdobta a forgalmat. A nem élelmiszerek csoportjában már augusztusban is jelentős – közel hét százalékos – növekedés után szeptemberben is látványos – közel hat százalékos – volt a emelkedés.

Mivel első becslésről van szó, egyértelmű választ nehéz mondani, de a nem élelmiszereknél bekövetkezett számottevő növekedés egyrészt az alacsony bázissal, másrészt azzal magyarázható, hogy lakosság a korábban elhalasztott vásárlásaival lendítette fel a forgalmat. Az idei évben összességében várhatóan öt százalékkal növekedhet a kiskereskedelmi forgalom, és jövőre is hasonló ütemre van kilátás.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.