A jövő héten szinten maradhatnak az üzemanyagárak

A héten viszonylag nyugodtak voltak a hazai üzemanyagárra ható nemzetközi piacok, így a jövő héten legfeljebb két forintos benzináremelkedésre számít a GKI Energiakutató.
Legfeljebb két forintos benzináremelést jósol a jövő hétre a GKI Energiakutató. Így a benzin ára 337, a gázolajé pedig 339 forintra állhat be.

Az augusztus 22-26-i héten az Európában irányadó Brent típusú kőolaj hordónkénti ára 47-50 dollár között ingadozott, heti átlag 0,1 százalékos emelkedést mutatva. A piacot továbbra is a Kőolaj-exportáló Országos Szervezete (OPEC) szeptember végére várt találkozója tartja izgalomban. Az áremelkedés felé hajtotta az árat az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnökének beszéde a várható kamatemelésről és egy hatalmas spekulációs hullám is. Emellett Jemenből tüzet nyitottak egy szaúdi olajlétesítményre, a Hormuzi-szorosnál tartózkodó amerikai és iráni hadihajók között pedig villongás támadt. Ugyan a szaúdi olajminiszter mérsékelni igyekszik az algériai talákozóval kapcsolatos reményeket, de ennek semmilyen hatása nem volt az árakra. Annak sem, hogy Irán is támogatja az OPEC-talákozót, ha felhozatalát az embargó előtti szintre emelheti. A legtöbb nagy olajállam kitermelése történelmi csúcsra jár, ezért a termelésiszint-befagyasztás nem apasztaná jelentősen a hatalmas készletszinteket. Az amerikai kőolaj- és feldolgozotttermék-készletek tovább bővültek, a kőolajfúrások száma pedig nem változott.

A nálunk irányadó mediterrán piacon a benzin ára másfél, a gázolajé fél százalékkal nőtt.

A hosszabb határidőkre vonatkozó jegyzések szerint az idei utolsó negyedévben az olajár meghaladja az 50 dollárt. Ha ez bejönne, talán nem kerülne sor a hazai jövedéki adó emelésére 2017 januárjától.

Európában a benzinkivitel lehetőségei ezen a héten még megmaradtak, sőt a finomítói felújítások miatt a Földközi-tenger térségében is megnőtt a kereslet. Folytatódott az európai dizel- és tüzelőolajkivitel, ami miatt csökkenhettek a készletek. Ezt erősíthetik az Európában és Észak-Amerikában szeptemberben induló finomítói felújítások is. A dollár 274,5 forint körül ingadozott: a megelőző héthez viszonyítva ezen a héten 30 fillérrel, 0,1 százalékkal kellett kevesebbet adni érte.

Az elmúlt egy év során a benzin ára 5, a gázolaj ára 3 százalékkal csökkent. A havi átlagjövedelemből most 15 százalékkal több benzint és 12 százalékkal több gázolajat vásárolhatunk, mint egy éve.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.