A jegyzőkönyv utat mutat?

A hazai inflációs mutató további teret engedhet a következő kamatcsökkentésnek.

A magyarországi infláció júniusi alakulására lesz érdemes figyelni az előttünk álló héten az államháztartás legfrissebb számai mellett. A piaci konszenzus szerint a fogyasztói árak éves változásának üteme az előző havi mínusz 0,1 százalékon marad – hangsúlyozták a CIB Bank elemzői. Bár több hónapnyi folyamatos „áresés” utalhatna deflációs problémákra is, ám erről hazánk esetében nem lehet beszélni.

Amíg Európában a gazdasági folyamatok következménye a folyamatos árzuhanás és a deflációs veszély, itthon nincs erről szó. A kedvező inflá ciós számok döntően a kormányzat intézkedéseinek, a rezsicsökkentésnek a következményei. Az árak, ha nem is jelentős mértékben, de növekednek, így ha a rezsicsökkentés hatása nem érvényesül majd az adatokban, ismét pozitív inflációs számokkal találkozhatunk. A CIB várakozása szerint a következő hónapokban fokozatosan felfelé kúszik majd az infláció, éves átlagban azonban így is csak 0,2 százalék lesz az árindex.

Ezért ha a forint árfolyama nem gyengül tovább számottevően – az utóbbi napokban már a 312-es szintet is „ostromolta” a jegyzése az euróval szemben –, az MNB a következő ülésén még tovább csökkentheti az irányadó kamatot. Később azonban a bizonytalanabb piaci környezetben az emelkedő pályára álló infláció megfelelő kommunikációs muníciót biztosíthat a jegybanknak a kamatcsökkentési ciklus befejezéséhez. A múlt heti adatdömpinget követően a fejlett piacokon kicsit visszafogottabb időszak következik.

Világszerte – Magyarországhoz hasonlóan – inflációs adatok jelennek meg, ezek mellett főként a német gazdaság májusi állapotáról tudósító külkereskedelmi és ipari termelési statisztika lesz a figyelem középpontjában – jegyzi meg Dunai Gábor, az OTP Bank elemzési központjának munkatársa. A legutóbbi alkalommal a főbb német bizalmi indexek (IFO, ZEW) értékei csökkentek, emellett a kiskereskedelmi forgalom és az ipari megrendelések is a gazdaság enyhe zsugorodását jelzik a második negyedévre, s ha a várakozásokkal összhangban most a májusi ipari termelés és export is kedvezőtlenül alakul, akkor erősödik az a nem túl örömteli feltevés, hogy Európa legnagyobb gazdaságának növekedése egyelőre nem tud tovább gyorsulni.

Ez a hír egészen Frankfurtig érhet, ilyen környezetben ugyanis az Európai Központi Bank küzdelme az eurózónát nyomasztó deflációs nyomással jóval nehezebb lehet, mint ahogy arra a térség jegybankja a legutóbbi nyilatkozatok tükrében számít. Ha Európán túlra tekintünk, akkor azért akad még, amire nem árt figyelni a héten – mutatnak rá a Geo Professional Portfolio Zrt. elemzői. Izgalmas pillanatokat okozhat a befektetőknek az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed monetáris tanácsának legutóbbi üléséről szóló jegyzőkönyv szerdai megjelenése.

A tartalom különösen azután lesz érdekes, hogy a legutóbbi ülést követő sajtótájékoztatón Janet Yellen elnök szöges ellentétben nyilatkozott az azóta napvilágot látott makroadatokkal. Kifejezetten pikáns, hogy az idén már harmadszor csökkentett munkanélküliségi rátára vonatkozó év végi Fed-várakozás (6-6,1 százalék) újból felülvizsgálatra szorul, hiszen már a július 3-án közzétett májusi adatsorok alapján elérték ez a szintet. Ez azért jelentős eredmény, mert ez az a mutató, amelyet a Fed leginkább figyel.

A Geo Professional véleménye szerint a viták a Feden belül egyre erősebbek a további lépéseket illetően, és ennek a jegyzőkönyvben is nyoma lesz. Ez pedig kihatással lehet az amerikai kamatemelés várt idejére, amelyet eddig a legtöbben csak jövő tavaszra tettek. Ha felborulnak a viszonyok, akkor ez az időpont akár markánsan előrébb kerülhet. Még ennél is nagyobb bizonytalanság övezheti a szerda hajnali kínai inflációs statisztikát. Az áprilisi 1,8 százalékról májusban 2,5 százalékra emelkedett az éves fogyasztói árindex, ami akkor kisebb meglepetést keltett, hiszen korábban éppen a csökkenő árnyomás miatt arra számítottak a befektetők, hogy egy újabb kormányzati gazdaságélénkítő csomagnak lehet tere.

A gyorsuló áremelkedés miatt azonban a kínai kormányzat továbbra is szűk mezsgyén mozog, hiszen az ingatlanpiac felőli kockázatok továbbra is jelen vannak. Egy újból emelkedő inflációs adatsor felerősítené a befektetők félelmeit a kínai gazdasági növekedés ütemének fenntarthatóságát illetően. Egy csökkenő inflációs statisztika viszont nem növelné érdemben a mozgásteret a kínai döntéshozók számára, akik az infrastrukturális beruházásokon túl a kisvállalkozásoknak nyújtott gazdaságélénkítő csomaggal igyekeznek a GDP-növekedés ütemét fenntartani.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.