A horvátok nem akarnak kiszállni az INA-ból

Ivan Vrdoljak horvát gazdasági miniszter megerősítette pénteken, hogy a héten tárgyaltak az orosz Rosznyefty képviselőivel egyebek mellett az INA-ról is, és egyeztetnek a Gazprom olajipari cégével, a Gazprom Nyefty vállalattal is; a tárgyaláson ugyanakkor a miniszter leszögezte, hogy a horvát kormány nem akarja eladni részesedését.

A Rosznyefty cég képviselőivel már megtartott tárgyalásokon gázüzletről, a térség energiapolitikájáról volt szó. A horvát gazdasági miniszter leszögezte: "A megbeszélések során ismételten hangsúlyoztam, hogy Horvátország nem akarja eladni részesedését az INA-ban. Egyes információk szerint a Mol akarja értékesíteni tulajdoni hányadát, ezért mindenkinek csak azt tudom javasolni, hogy a részesedés megvételéről Budapest és ne Zágráb ajtaján kopogtassanak".

A Novi list csütörtöki internetes kiadásában jelent meg az a hír, hogy szerdán Zágrábban a Rosznyefty képviselői tárgyaltak horvát illetékesekkel, de ezt csütörtökön a gazdasági minisztériumban még nem akarták megerősíteni. A lap emlékeztetett, hogy mindkét orosz vállalat érdekelt a Mol INA-részvényeinek megvásárlásában és megvennék a horvát kormány INA-ban meglévő részesedését is, amit Arkagyij Dvorkovics orosz miniszterelnök-helyettes januárban Zágrábban meg is erősített. A horvát állam birtokolja az INA részvényeinek 44,84 százalékát, a Mol tulajdonában van a részvények 49,1 százaléka, valamint a magyar cég rendelkezik az irányítói jogokkal.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.