A horvát kormány megvenné az INA-papírokat a Moltól

A horvát kormány gazdasági minisztere a legjobb megoldásnak azt tartaná, ha a horvát állam visszavásárolná a Mol INA-részesedését. Ehhez akár hitelt is hajlandó volna felvenni az állam. A Mol a miniszter szavaira reagálva jelezte, lépéseivel egy célt kíván szolgálni: azt, hogy az INA piaci alapokon működő cég maradjon. "Horvátország energiastratégiája szempontjából a legjobb megoldás az volna, ha Zágráb visszavásárolná az INA-részvényeket. A második legjobb megoldás az lenne, ha sikerülne megállapodni a Mollal. Új partner keresése csak a harmadik lehetőség" - mondta.

A Mol közleményben hangsúlyozta: ha a horvát kormánnyal folytatott tárgyalások sikeresek, és az INA piaci elvek alapján működik tovább a jövőben, az hosszú távú növekedést és értékteremtést eredményez a részvényesek számára. Azonban abban az esetben, ha a horvát kormánnyal folytatott tárgyalások eredménytelenek lesznek, és a horvát kormány továbbra is egy állami irányítású INA-t szeretne, a Mol el fogja adni részesedését.

Amennyiben a horvát kormány, a privatizáció előrehaladott állapota ellenére mégis egy állami irányítású INA-ban gondolkodik, a Mol felkéri a horvát kormányt arra, hogy hivatalos csatornákon keresztül jelezze a szándékát, hogy tárgyalni kíván a Mol összes INA részvényének felvásárlásáról, ugyanúgy, ahogy azt más érdeklődő felek is teszik - tartalmazza a Mol közleménye.

A magyar olajvállalat és a horvát kormány küldöttségei között július 25-én folytatódnak az egyeztetések az INA irányításáról. A magyar olajvállalatnak 49,07 százalékos, míg a horvát államnak 44,84 százalékos részesedése van az INA-ban, az irányítási jog a Molé. A közelmúltban megjelentek olyan találgatások, hogy egy orosz energiaipari cég, például a Gazprom vásárolná meg a Mol részesedését a horvát olajcégben. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.