A hitelkiváltás áldás és átok is lehet

Ha azt hinné bárki, hogy a devizahitelek bedózerolása után már minden rendben lesz a forintosított kölcsönökkel, az alaposan meg fog lepődni. A bankok elárasztották a piacot a kiváltó hitelekkel, amelyekkel azonban ugyanúgy pórul lehet járni, és azt már aligha várhatja bárki, hogy másodszor is megmentsék.

Jó ha a devizahiteles betartja az alábbi menetrendet, nehogy két szék között a pad alá essen, és lakás és hitel nélkül maradjon. Első körben fel kell mérni, hogy kap-e bárhol a már meglévőnél jobb kondíciókkal hitelt. Az szinte mindegy, mi az adott esetben a jobb, lehet ez kisebb törlesztő, rövidebb vagy épp hosszabb futamidő, ami az ügyfélnek kényelmesebb - de vélhetően alacsonyabb kamatra reálisan lehet számítani az új hiteleknél.

Ha megvan az új banktól az írásos ígérvény arra, hogy ad hitelt - az elszámolási levél alapján lehet tudni, mekkora összegről van szó, a többi adatot pedig az ügyfél szolgáltatja - akkor kell megindítani a régi hitel felmondását. Korábban nagyon kockázatos a régit felmondani, hiszen előfordulhat, hogy az új szerződés mégsem lesz meg. A régi bank pedig nem köteles visszavenni az adóst, simán végrehajthatja a tartozást, vagyis megy a lakás a hitellel együtt.

Amit mindenképp meg kell fontolni, hogy az új hitelt változó vagy fix kamattal kéri-e az ügyfél. A fix kamat magasabb, de itt nem fut az ügyfél plusz kamatkockázatot. Ami legalább annyira megdobhatja a hitel törlesztőjét, mint az ároflyamváltozás. Egy százalékpont emelés 25 százalék árfolyamváltozásnak felel meg, ezt pedig könnyű kiszámolni, mekkora kockázat. Egyes bankok úgy adnak fix kamatot, hogy az az egész futamidőre vonatkozik, ezt a lehetőséget komolyan meg kell fontolni, hiszen egy nagyon komoly kockázatot lehet kibekkelni. Azért is lehet a fix kamat jó döntés, mert a mostaninál már nem lesznek sokkal olcsóbbak a hitelek.

Azt is látni kell azonban, hogy több ajánlatnál csak öt évre szól a fix kamat, ami egy húszéves futamidejű hitel esetében azt jelenti, hogy a kamatkockázatot végeredményben futja az ügyfél, csak nagyobb periódusban. Itt lehet, hogy nem nyer annyit a magasabb, de fix kamattal, mintha kihasználná a változó kamatozású hitel eleve alacsonyabb terhét. Bármi is legyen az érvelés, ha valaki a változó kamatozású konstrukciót választja, tudnia kell: biztosan drágulni fog a hitele, kérdés, hogy mikor. Az ezzel járó tehernövekedést pedig be kell kalkulálni ugyanúgy, ahogyan annak idején az árfolyamkockázatot is kellett.

Amit még érdemes tudni: ha valaki cserélni akarja a hitelét, azt most kell megtennie. Most ugyanis a régi hitelt díjmentesen kell hogy felmondja a régi bank, az új szerződésnél pedig jellemzően adnak kedvezményt a bankok. Vagyis ha valaki fél év múlva döntene a kiváltás mellett, az már elég költséges móka lesz. A szabályok szerint kedvezményes hitelkiváltásra az elszámolólevél kézhez vétélétől számított 60 napon belül van lehetőség - eddig kell felmondani a régi hitelt - az egész ügyet pedig 90 napon belül kell lezárni. Vagyis aki még semmit sem csinált, de szeretne hitelcserét, az igyekezzen, de az eszét is használja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.