A hitelezési fordulatra még várni kell

A jegybank növekedési hitelprogramjának (nhp) pozitív hatásai határozottam érződnek a hazai hitelezésben, főként az érintett kis- és középvállalati (kkv) szektorban. Más határozott javulást azonban nem tapasztalt az MNB a hitelezésben, gyakorlatilag a már megszokott folyamatok érvényesülnek most is. A több éves masszív visszaesés a hitelezésben tavaly megtört, a kölcsönök iránti kereslet nő ugyan, azaz érdeklődőkben nincs hiány, viszont a feltételek látványos enyhülésének elmaradása miatt a kihelyezett hitelek állománya csak minimális mértékben tud növekedni és csak a vállalati szférában.

Vonnák Balázs,az MNB igazgatója friss jelentésük pénteki bemutatóján a trendforduló mellett pozitívumként azt emelte ki, hogy a vállalati hitelezésben a hosszú lejáratú kölcsönök előretörtek, és a devizahitelek – nem véletlenül – háttérbe szorultak az idei első negyedévben. Ebben az nhp hatása is benne van. A május végéig leszerződött 175 milliárd forintos állomány biztató, a szakértők nem aggódnak amiatt, hogy nem lesz kihasználva az ötszáz milliárd forintos teljes keretösszeg. A 175 milliárd 98 százaléka az új hitel, a friss beruiházási hitelek állománya 132 milliárd forintos.

Mint ismert, a teljes második körös program kétezermilliárd forintos kerettel rendelkezik. Ami a piaci hitelezést illeti, a feltételeken az utóbbi időszakban minimálisan enyhítettek, de a bankok oldaláról elmondható, hogy a túlzott kockázatvállalásból a másik véglethez, a túlzott kockázatkerüléshez jutottak el, és úgy tűnik, hogy ott le is ragadtak. A hitelkamatok lekövették a jegybanki alapkamatcsökkentéseket. A kamatfelár nem változott, maradt az elmúlt éveket jellemző 2-2.5 százalék, azaz a hitelképes vállalatok ennyivel magasabb áron jutnak hitelhez. ami nem különösebben problematikus pluszkiadás a jegybanki szakértők szerint.

A háztartásoknál mért 5 százalék azonban régiós szinten is kiemelkedően magas. A lakosság esetében a devizahitelek törlesztése veti vissza nettó hitelállomány remélt bővülését. A lsakáshiteleknél van mozgolódás, de a feltételek itt továbbra is rendkívül szigorúak, s az MNB által tervezett jövedelemarányos hitelfelvételi korlát bevezetése tiszta helyzetet teremt, de tovább nehezíti a hitelhezjutást.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.