A hiány 82,2 százalékon állt októberben

Az államháztartás központi alrendszerének október havi pénzforgalmi többlete 35 milliárd forint volt, így összességében az idei első tíz hónapban az államháztartási hiány 809,6 milliárd forintra mérséklődött, ami az éves előirányzat 82,2 százalékát teszi ki - közölte a nemzetgazdasági tárca a részletes adatokat. Az első tíz hónapban a központi költségvetés 1027,3 milliárd forintos deficittel, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 184,5 milliárd forint, az elkülönített állami pénzalapok pedig 33,2 milliárd forint többlettel zártak.

Az éves, uniós módszertan szerinti hiánycél továbbra is a GDP 2,9 százaléka, a pénzforgalmi adatok a cél biztonságos teljesíthetőségét erősítik meg. A központi költségvetés október végi bevételei az előző év azonos időszakához képest mintegy 675 milliárd forinttal nőttek. Ennek hátterében egyrészt a főbb adóbevételek – társasági adó, általános forgalmi adó, regisztrációs adó, pénzügyi tranzakciós illeték, személyi jövedelemadó – előző évet meghaladó befizetései, valamint a 2013. július elsejével bevezetett elektronikus útdíjból származó többletbevételek, végül a központi költségvetési szervek idei magasabb összegű bevételei állnak.

A központi költségvetés október végi kiadásai mintegy 510 milliárd forinttal magasabbak voltak, mint az elmúlt év azonos időszakában. Ez a növekedés elsősorban a központi költségvetési szervek és szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok idei nagyobb összegű kifizetéseivel függ össze. Emellett meghaladták a tavalyi év azonos időszakának kiadásait az egyedi és normatív támogatások, a szociálpolitikai menetdíj-támogatások, a helyi önkormányzatok támogatásai – ide értve az adósságuk törlesztéséhez nyújtott támogatásokat is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.