A hazai guruk zöme elbénázta a BUX-rallyt

A hazai részvénybefektetők kétharmada nem hitte el, hogy a piac ennyi idő alatt ekkorát - néhány hónap alatt 35 százalékot - nőhet, ezért túl korán kiszálltak, a hasznot a vakmerőknek átadva. Most újabb beszállási pont jeleire várnak.

Kevés hazai befektető húzott hasznot a BUX nemzetközileg is kiemelkedő, 35 százalékos idei rallyjából - rajzolódik ki a Világgazdaság által begyűjtött név nélküli brókernyilatkozatokból.

Az ok prózai: ekkora emelkedésre senki, főleg a magyar piac behatóbb ismerői nem számítottak. A budapesti tőzsde idén gyengén indított, az irány lefelé mutatott, a BUX a december közepi 17600 pontról január közepéig csaknem kétezer pontot esett. A hangulatot alapvetően meghatározó OTP árfolyamát se fogta meg a 3500-as támasz és új helyi mélypontot ütött 3390 forinttal. Ekkor a BUX 15700 ponton állt, és aligha gondolta bárki is, hogy április végén hétezer ponttal lesz magasabban.

Ezután a BUX olyan gyorsan és olyan sokat "ment", hogy sokan túl korán kiszálltak, vagy csak partvonalról figyeltek, néhányan pedig kifejezetten az esésre játszva óriásit buktak. Az ügyfelek nagy része a kezdeti emelkedésből még kivette a részét, de 4950 forintos OTP-árfolyamnál csaknem mindenki kiszállt, majd az újra induló emelkedésbe már nem vettek bele, így az utolsó ezer forintról lemaradtak. Az egyik bróker mintegy 60 százalékra teszi azok arányát, akik a partvonalon várnak a belépést lehetővé tevő csökkenésre. Nem könnyű, hisz a rallyban mindeddig nem következett be beszállásra csábító korrekció.

Szakértők utólag annak tudják be a robbanásszerű emelkedést, hogy a feltörekvő piaci alapok megszüntették a magyar részvények korábbi alulsúlyozását.

Egy másik üzletkötő ismer olyanokat, akik ugyan eladogattak, de később nem voltak szívbajosak visszaszállni. Ilyenkor sok függ a bróker vagy önmagunk beállítottságától - fogalmazott. Egy másik szakértő szerint a magyar befektetőket kifejezetten elbizonytalanította, hogy ismerik a szóban forgó cégeket és üzleti környezetet, amiben egyáltalán nem következett be az index emelkedését megalapozó változás, sőt egyesek a helyzet javulásában is kétkednek.

Így nehéz volt elhinni, hogy az OTP lényegében korrekció nélkül 3400-ről 6000 forintra emelkedik, vagy a Mol 12 ezer forint alattról indulva meg sem áll 15 ezerig. Szerinte is körülbelül 65 százalék került partvonalra, akik az emelkedés első jeleire akár haszon nélkül is eladták papírjaikat. A magát legrafináltabbnak képzelő öt százalék a kiugró emelkedés láttán - ha csak a piac által már rég lehagyott elemzői célárakra hallgatott - a zuhanásért fizető shortokat vásárolt, amin aztán hatalmasakat buktak.

Az elemzők mindennek kapcsán arra figyelmeztetnek, hogy a partvonalon jelentős tőke vár a beszállásra, ami jelentősen tompíthatja majd az esetleges későbbi eséseket. Ráadásul a hazai parkett nem is túlfűtött, mert - például az USA-val vagy Kínával ellentétben - itt nem divat hitelből tőzsdézni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.