A GVH kartellgyanúval rajtaütött a hipermarketeken

A Versenyhivatal azt gyanítja, hogy a Tesco, az Auchan, a Spar, a Metro és a DM-Drogerie Markt, továbbá két papírkereskedő egyeztette egymással a zsebkendők és a wc-papírok árát.

Előzetes értesítés nélküli helyszíni vizsgálatot, gyakorlatilag házkutatást tart jelenleg is a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Tesco, a Spar és az Auchan hipermarketeknél, a DM-Drogerie Marktnál, a Metrónál, illetve az SCA Hygiene Products és a Vajda Papír Gyártó Kft.-knél.

A GVH szerint a cégek nagy valószínűséggel kartelleztek egymással. Az érintett papíripari cégek jellemzően zsebkendőket, wc-papírt, illetve egyéb egészségügyi papírt állítanak elő. 

A GVH lapunknak küldött közleménye szerint észlelte, hogy az eljárás alá vont vállalkozások közvetlen, illetve közvetett módon  folyamatos egyeztetéseket folytattak az egyes háztartási papíráru-termékekkel kapcsolatos áremelésekről a termékek árképzésének összehangolása céljából, valamint ezzel összefüggő egyéb, üzletileg érzékeny információkat osztottak meg egymással.

A GVH egyelőre nem közölte, hogy gyanújuk szerint milyen időszakban kartelleztek a cégek. Ugyanakkor amennyiben a Versenyhivatal gyanúja igaz, úgy az annyit jelenthet, hogy a magyar  papír kiskereskedelmi piac igen jelentős részét lefedő vállalkozások játszottak össze a vásárlók kárára.

Az eljárásban most megnevezett cégeknél későbbre ígértek kommentárt az ügyben. Egyelőre úgy tudni, hogy a GVH munkatársai jelenleg is kint vannak a vállalkozásoknál és a cégek dokumentációit vizsgálják át. 

A versenyhatósági eljárásra a GVH-nak hat hónapja van, ami az ügy bonyolultságától függően kétszer 6-6 hónappal meghosszabbítható.

Időközben a Tesco az alábbi közleményt tette az ügyben:

"Tesco a hatályos jogszabályokkal összhangban végzi a tevékenységét. A Tesco munkatársai rendszeresen részt vesznek versenyjogi képzéseken. A Tesco a vizsgálat során mindenben együttműködik a hatóságokkal. 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.