A gépjármű és a nyugdíj húzza a biztosítási piacot

A biztosítási piac az első fél évben 1,25 százalékkal, 441,3 milliárd forintra bővült az előző év azonos időszakához képest - közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) szerdán.
A teljes díjbevétel 51,8 százalékát, 229 milliárd forintot, az életbiztosítási üzletág, míg 48,2 százalékát, 212,3 milliárd forintot, a nem-életbiztosítás adta.

A vizsgált időszakban a gépjármű-, illetve a nyugdíjbiztosítások intenzívebb növekedést mutattak.

A gépjármű-biztosítások bővülése elsősorban az új autó-értékesítések, illetve a magyarországi forgalomba helyezések volumenének növekedésével magyarázható a Mabisz szerint.

A tavalyi első fél évhez képest idén 21,4 százalékkal több, összesen 32 992 személyautót helyeztek forgalomba Magyarországon, a kishaszongépjárművek száma 7022-vel emelkedett, ami 50,8 százalékos növekedés.

A kötelező gépjárműfelelősség-biztosításokból (kgfb) származó bevétel meghaladta az 52 milliárd forintot, a casco-piaci hozam pedig 0,7 százalékkal, 33 milliárd forintra emelkedett. A kgfb-szerződések darabszáma mintegy 3,4 százalékkal, a casco-szerződéseké csaknem 7,5 ezer darabbal emelkedett.

A nem-életbiztosítási üzletág közel 4 százalékkal bővült a tavalyi évhez képest, ehhez a gépjármű-biztosítások mellett az általános felelősségbiztosítások bevételeinek növekedése járult hozzá, amely 15 százalékkal bővült egy év alatt - írja a közlemény.

Az életbiztosítási piacon az egyéni és csoportos nyugdíjbiztosítások egyaránt számottevően növekedtek az idei első hat hónapban. A díjbevételek összege 10 millió forintról közel 860 millió forintra emelkedett, miközben a szerződések száma csaknem hússzorosára nőtt.

A Mabisz a nyugdíjbiztosítási piac további bővülésére számít a januárban bevezetett adószabály-változások értelmében, mivel a nyugdíjbiztosítással rendelkezők - évi legfeljebb 130 ezer forint összegben - adókedvezményt vehetnek igénybe.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.