A Főgázé a GDF Suez gázszolgáltatója

A Főgáz Zrt. adásvételi szerződést írt alá a GDF SUEZ Energia Magyarország Zrt. megvásárlásáról. A tranzakció a hatósági jóváhagyásokat követően előreláthatólag még az ősszel lezárulhat.

A Főgáz szakmai irányítását végző ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. tájékoztatás szerint az adásvétel tárgya az egyetemes szolgáltató, ugyanakkor versenypiaci engedélyekkel is rendelkező GDF SUEZ Energia Magyarország Zrt. részvényeinek 99,93 százaléka.

Ezzel minden, a társaság birtokában lévő know-how és vagyontárgy a Főgáz tulajdonába kerül, ideértve az engedélyesi tevékenység ellátásához szükséges kiszolgáló képességeket, a teljes körű hr-, infrastrukturális-, pénzügyi-, számlázási- és informatikai rendszerét.

A Főgáz a tervek szerint részben saját, részben külső forrásokból finanszírozza a vásárlást, amelynek összege a pénzügyi záráskor válik véglegessé.

A közlemény idézi Németh Lászlónét, a Miniszterelnökség nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkárát, aki elmondta: az akvizíció jelentős mértékben hozzájárul a nemzeti közműszolgáltatás kiépítésének felgyorsításához, a stabil, kiszámítható szolgáltatói háttér erősítéséhez, a rezsicsökkentés tartóssá tételéhez. Az ENKSZ nem a profitérdekeket, hanem a lakosság és a magyar társadalom érdekeit tartja szem előtt, úgy hogy a fogyasztók a váltás terheiből semmit se érezzenek - tette hozzá.

Laczó Sándor, a Főgáz Zrt. vezérigazgatója közölte: a Főgáz felkészült története legnagyobb akvizíciójára, a tulajdonosváltás a társaság napi üzletmenetét nem befolyásolja, így a fogyasztók a szolgáltatás minőségében semmiféle változást nem érzékelnek majd. A társaság megvásárlásával a Főgáz olyan szakmai tudás és technológiai infrastruktúra birtokába kerül, amely jelentősen megkönnyíti a további, mintegy 1,8 millió egyetemes szolgáltatásban vételező fogyasztó átvételét. A tranzakció ügyfél-közreműködést nem igényel - mondta.

Horváth Péter, az ENKSZ elnök-vezérigazgatója arról tájékoztatott, hogy a tranzakcióval már az egyetemes szolgáltatásban vételező földgázfogyasztók közel felének a nemzeti közműszolgáltató szavatolja a biztonságos és folyamatos földgázellátást.

Korábbi közlés szerint a Főgáz Zrt. lesz a teljes lakosság földgázszolgáltatója Magyarországon 2016 végére. A Főgáz veszi át a Tigáz mintegy 1,2 millió fogyasztóján kívül az E.ON Energiaszolgáltató Kft. több mint 600 ezer ügyfelét legkésőbb 2016. január 1-jétől és a GDF SUEZ Energia Magyarország Zrt. 750 ezernél is több fogyasztóját legkésőbb 2016. július 1-jétől. Az ENKSZ tájékoztatása alapján augusztustól a Főgáz látja el a Magyar Telekom egyetemes szolgáltatásra jogosult csaknem 60 ezer lakossági földgázfelhasználóját.

A GDF SUEZ közleménye szerint számára a tranzakció egyik legfontosabb eredménye, hogy sikerült GDF SUEZ Energia Magyarország Zrt.-ben dolgozó csapatot együtt tartani. Az érintett dolgozók így megőrzik munkahelyüket, s a tulajdonosváltást követően is magas színvonalon szolgálják ki az ügyfeleket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.