A Financial Times szerint milliárdokat bukott a Tesco

A cég csaknem százéves történetének eddigi legrosszabb éves eredményében kulcsfontosságú tényező az ingatlanvagyon-értékben eszközölt leírás, amely a többtucatnyi bezárásra ítélt nagy-britanniai bolt, illetve a szintén többtucatnyi felhagyott üzletépítési nagyberuházás értékveszteségeit tükrözi – írja a brit gazdasági lap.
Többmilliárd font éves veszteség bejelentésére készül a Tesco - írta szombaton a brit gazdasági lap. A londoni gazdasági lap forrásai szerint a legnagyobb brit kiskereskedelmi hálózat tavalyi pénzügyi évéről szóló, szerdán esedékes eredményjelentésben akár ötmilliárd font (2100 milliárd forint) adó előtti veszteség is szerepelhet.

A Financial Times értesülései szerint a cég csaknem százéves történetének eddigi legrosszabb éves eredményében kulcsfontosságú tényező az ingatlanvagyon-értékben eszközölt leírás, amely a többtucatnyi bezárásra ítélt nagy-britanniai bolt, illetve a szintén többtucatnyi felhagyott üzletépítési nagyberuházás értékveszteségeit tükrözi.

A Tesco néhány hónapja munkába állt új vezérigazgatója, Dave Lewis teljes gazdálkodási fordulatot hirdetett meg. Ennek jegyében a cég első lépésként bezárta 43 veszteséges nagy-britanniai üzletét, és törölte további 49 új, korábban tervbe vett nagyáruház felépítését.

A Tesco - amely a brit magánszektor legnagyobb foglalkoztatója 320 ezer alkalmazottal - rendkívül nehéz, visszaeső értékesítéssel, könyvelési botrányokkal és bűnügyi vizsgálatokkal súlyosbított pénzügyi évet tud maga mögött.

A cég október 23-án jelentette be, hogy előzetesen kalkulált nagy-britanniai eredményeit összesen 263 millió fonttal (110 milliárd forinttal) becsülte túl. Ez ráadásul felfelé korrigált adat, amikor ugyanis a téves eredményszámítás gyanúja a tavalyi nyár végén először felmerült, még 250 millió fontos túlbecslésről volt szó.

A Tesco szeptember végén indított átfogó vizsgálatot a Deloitte könyvvizsgáló cég bevonásával annak kiderítésére, hogy miként lehetett ilyen mértékben elnézni a láncolat által a piacnak kiadott eredménybecslést.

Október végén a súlyos csalási bűncselekmények felderítésére szakosodott brit nyomozóhatóság (Serious Fraud Office, SFO) bűnügyi eljárás indított a Tesco negyedmilliárd fontot meghaladó eredménykalkulációs hibájának ügyében. A botrányok kirobbanása nyomán távozott a Tesco elnöke, Sir Richard Broadbent.

A vállalat néhány hete kiadott köztes eredményjelentése szerint a január 3-ával zárult 19 hétben a nagy-britanniai értékesítés - azonos eladótérre, üzemanyag-forgalmazás nélkül számolva - 2,9 százalékkal csökkent éves összevetésben. Ez már javuló eredmény, mivel a tavalyi második negyedévben még 5,4 százalékos éves visszaesést mértek.

A külföldi érdekeltségek közül Magyarországon a január 3-áig tartó 19 hétben 2,5 százalékkal, az időszak átlagán belül a karácsonyi szezonban 4,2 százalékkal nőtt a Tesco forgalma a cég néhány hete Londonban közzétett időközi beszámolója szerint.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.