A Fidesz a Rothschildokkal adná el az atombővítést

A Fidesz-kormány szerint, ha valaki, hát a Rothschild bankház igazán tudja, a jövőben milyen irányt vesznek a tőzsdei áramárak. Mi több, ezt most közzé is teszik: kilőnek. És pont ezért éri meg majd a paksi bővítés. A magyar kabinet bejelentése a nemzetközi áramtőzsdéket "furamód" nem rengette meg.

Paks II megtérülő beruházás, jó üzlet Magyarországnak - idézi a magyar kormány honlapján a Rothschild bankház értékelését. A tanulmány részletesen alátámasztja, hogy ehhez nincs szükség állami támogatásra, a terv szabad piaci körülmények között is versenyképes és megtérülő - szögezik le.

Emlékeztetnek: az Európai Bizottság közel két éves egyeztetés után november végén mélyreható vizsgálatot indított annak eldöntésére, hogy a beruházás tartalmaz-e állami támogatást. (Ez a megfogalmazás megtévesztő. A beruházás ugyanis 100 százalékban állami pénzből - nagyrészt az orosz állam által a magyar állam számára biztosított hitelből - valósul meg. Ez azonban önmagában nem tilos. Az EU inkább azt vizsgálja, hogy versenytársaikhoz képest könnyíti-e az új paksi blokkok dolgát önmagában az, hogy az állam biztosítja a kivitelezés anyagi forrásait. Ha igen, akkor az tiltott állami támogatásnak minősül és az így kifizetett többletet vissza kell téríteni az állam számára, avagy azt ki sem szabad utalni.)

Az uniós döntéssel az eljárás új, "nyitott" szakaszba érkezett, melynek során külső felek is kinyilváníthatják a véleményüket az ügyről - vélik. A kormány ezért döntött a Rothschildoktól megrendelt "független" tanulmány közzététele mellett, amit egyszersmind megküldtek Margrethe Vestager versenyjogi biztosnak is. (Ezek szerint az elmúlt két év uniós egyeztetései során ennek nem sikerült szerét ejteni.)

A Rothschild bankház tételesen reagál a korábbi bírálatokra, amelyek félrevezető módon azt sugallják, hogy az új atomerőművi blokkok megépítése ne lenne gazdaságos. A nemzetközi bankház következtetése ezzel épp szöges ellentétben áll - közli a kormány. A Rothschild bankház szerint azért éri meg a beruházás, mert nőni fognak a piaci áramárak. Ez elegendő lesz a költségekre, a tőkére, annak kamataira, az üzemanyagra, üzemeltetésre, karbantartásra, hulladékkezelésre és a majdani leszerelésre is - írják.

Az elemzés a kormány szerint megerősíti, hogy a beruházás megfelel az unió energetikai és klímavédelmi céljainak, javítja az ellátás biztonságát és mindennemű államilag garantált áramátvételi ár vagy más állami támogatás nélkül is fenntartja a megfizethető áramárat. (Ezek szerint a magyar kabinet úgy véli, a magyar lakosság pénztárcájához képest a mégoly nagy mértékben megugró áramárak is megfizethetőek lesznek.)

A Rothschild nemzetközi bankház által készített tanulmány alátámasztja a magyar kormány álláspontját, a Paks II. beruházás megtérül, megfelelő mennyiségű villamosenergiát lehet előállítani, alacsony önköltség mellett - idézi az MTI Aszódi Attila, a paksi atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos szerdán az M1 aktuális csatornán elmondott szavait.

Hozzátette: várhatóan a piaci árak is úgy alakulnak majd, hogy nem lesz szükség állami támogatásra az erőműtársaságok működéséhez. Emlékeztetett az elmúlt hónapok intenzív tájékoztató kampányaira, közmeghallgatásaira. Reményei szerint a fejlesztés néhány héten belül megkaphatja a környezetvédelmi engedélyt. Az erőműhöz kapcsolódó öt brüsszeli eljárásból háromban Magyarország megszerezte a jóváhagyást - szögezte le. Annak kapcsán, hogy az EU kötelezettségszegési eljárást indított az elmaradt versenyeztetés miatt, úgy fogalmazott: a versenyjogi, a beszerzési ügyeket meg kell még beszélni. Erre, valamint a telephelyengedélyre szerinte elegendő lehet a jövő év.

 

Hová jutottunk?! Már a Rothschildokra se hallgat a tőzsde!?

Közgazdasági alapvetés: ha a befektetők számára biztos információ lát napvilágot egy termék jövőbeni áralakulásáról, akkor a piaci árak - némi időbeli diszkonttal - beállnak a jövőben feltételezett árhoz. Ilyen biztos adat például egy konkrét felvásárlási ajánlat. Olyan nincs, hogy ha a befektetők biztosak egy jövőbeni árban, akkor annak ne lenne hatása a jelenlegi kurzusra. Minél kevésbé biztos a jóslat, annál kevésbé reagál arra az ár. A világ most a magyar kormánytól tudhatta meg, hogy a Rothschild bankház szerint a jövőben nőni fognak a nemzetközi áramárak. Mi több, beszámolójukból már-már olybá tűnik, egész pontos adatokkal rendelkeznek a tíz-húsz-harminc év múlva várható áramárakról. Hisz tételesen felsorolják, mi minden meg fog térülni a magyar adófizetőknek vagy tízezermilliárdjába fájó megaberuházásból.

Kívánjuk, hogy így legyen. Ámbátor nem tudjuk nem észrevenni, hogy a nemzetközi spekulánsok elengedték a fülük mellett a magyar kormány bejelentését. Hisz nem indultak meg felfelé a tőzsdei áramárak. Mintha a Rothschild bankház elemzését is csak egy, a megrendelő szája íze szerint, jó pénzért, felelősségmentesen megfogalmazott tucatiratként kezelnék. Ami egyfajta gombhoz varrott kabátként vélt világfolyamatokból von le a megrendelő szűk érdekeinek megfelelő végkövetkeztetést. A befektetők mintha ezt az egészet csak a Fidesz egy újabb önérdekű, tudományoskodó, komolytalan handabandájaként ítélnék meg. Különös tekintettel arra, hogy a magyar kormány egyáltalán nem említ konkrét terveket arra az esetre, ha a jövőbeni áramárak valami fatális véletlen folytán mégse tartanák be a Rothschild bankház iránymutatásait. És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy a kiszivárgott hírek szerint a beruházás előkészítőiként, akár csak valami XIX. századi kalandregényben, a Rothschildok mellett mindenféle európai grófok-bárók és hasonló kalandos életű lovagok jelennek meg a Fidesz tanácsadóiként. Az pedig, hogy a kormány és lakájsajtója sanda sugalmazásai szerint nemzetközi ügyeink olajozása végett nyilván valami ilyesfélékkel kell szövetkezni, a magyar történelem legnagyobbra tervezett beruházásának előkészítését az avatatlan szemlélő számára is immár szinte teljességgel a röhejes kategóriába sorolja. (Marnitz István)

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.