Tőzsdére viszik a Slovak Telekom kisebbségi részvénycsomagját

A szlovák kormány a pozsonyi, illetve a londoni tőzsdére viszi a Slovak Telekom társaságban birtokolt 49 százalékos tulajdonrészét. Egy részvény kikiáltási árát 17,7 és 23,6 euró között állapították meg.
Az angol fővárosban ez a sáv 19-től 25,3 dollárig terjed majd. A szlovákiai kisbefektetők ötszázalékos kedvezménnyel számolhatnak, ha 10 ezer eurónál kevesebb értékű részvényt vásárolnak. A két tőzsdén holnap kezdődik meg a részvények értékesítése, és a többségi tulajdonrész változatlanul a Deutsche Telekomnál marad.

Peter Kazimír pénzügyminiszter szerint a kormány ettől az üzlettől 750 milliótól egymilliárd euróig terjedő bevétellel számol.

A tárcavezető néhány hónappal ezelőtt a pozsonyi parlamentben elmondta, hogy a kabinet a bevételt vagy az államadósság csökkentésére (tavaly a GDP 53,58 százaléka volt), vagy pedig az egyetlen állami egészségügyi biztosító létrehozására fordítják, ha a két magántársaság megfelelő vételi árat kínál a tulajdonukban levő, működő biztosítókért.

Az utóbbi időkben azonban a kabinet hallgat a valós szándékairól. Ivan Svejna, a Híd párt szakpolitikusa ezért az ellenzéki képviselők nevében felszólította Robert Ficót, hogy végre valljon színt: vajon nem abban mesterkednek-e, hogy a pénzt a jövő márciusi parlamenti választások előtti hangulatjavító, populista intézkedésekre fordítsák. Választ egyelőre sem a kormányfőtől, sem pedig a minisztertől nem kapott.

Érdeklődésünkre a pozsonyi kormányhivatalban annyit közöltek, hogy csak a Slovak Telekom kisebbségi csomagjának eladásáért befolyt tényleges összeg ismeretében döntenek a további lépésről.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.