A fiatalok már félretennének a nyugdíjas évekre

A magyarok több mint kétharmada szerint az állam dolga, hogy gondoskodjon a biztos nyugdíjról – derül ki az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár felméréséből. Ezen belül a nők valamivel jobban támaszkodnának az államra, mint a férfiak, ehhez képest a pénztártagok között több a hölgy, mint a férfi – emelte ki Nagy Csaba, a pénztár ügyvezető igazgatója. Ennek oka akár az is lehet, hogy a nők annak ellenére hajlandók félretenni, hogy nem gondolják ezt a maguk dolgának – vagy mert a férfiak inkább saját befektetéseikben bíznak.

A nemek közti különbség nem túl jelentős, ennél a felmérés szerint sokkal jobban számít, hogy mennyi idős és hol lakik a leendő nyugdíjas. Minél fiatalabb valaki, annál kevésbé gondolja, hogy kizárólag az állam lenne a felelős az időskori nyugalomért. A 23 év alattiak körében ez az arány mindössze 58 százalék, szemben a nyugdíjaskorba lépett körrel, itt ugyanis 75 százalékban várják az államtól a gondoskodást.

Beszédes, hogy a fiatalok éleslátása mögött – nem várható az államtól a csoda – nincs egyelőre különösebb elgondolás, 12 százalékuknak ugyanis fogalma sincs arról, mégis kinek kellene gondoskodni a nyugdíj biztosításáról. A 24-29 évesek már sokkal nagyobb arányban tudják erre a választ, körükben a legmagasabb azok száma, akik szerint az időskori biztonság megteremtése egyéni feladat is. Ám még ebben a korcsoportban is mindössze 32 százalék gondolkodik így.

Az egyéni felelősségvállalás a megyeszékhelyeken a legerősebb, ezeken a településeken a válaszadók 32 százaléka mondta, hogy szükség van valamilyen öngondoskodási formára. Érdekes, hogy a legrosszabb arányt a főváros érte el: a budapestieknek mindössze 18 százaléka tartja egyéni feladatnak, hogy legalább részben előteremtsék a nyugdíjat.

Abban nagyjából minden korosztály egyetért lakhelytől és nemtől függetlenül, hogy a gyerekektől nem igazán várható el a támogatás. ­Mindössze a megkérdezettek egy-két százaléka gondolja, hogy a következő generációnak kötelessége kisegíteni a nyugdíjas szülőket. Ez annak fényében nem túl meglepő, hogy ma már egyre gyakoribb jelenség: gyerekeik havi jövedelmét a nyugdíjas szülők egészítik ki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.