A felzárkózást is ellehetetlenítené a netadó

Két olyan kezdeményezést is találtunk a közelmúltból, amelynek biztosan keresztbe tett volna a netadó: mindkettő hátrányos helyzetű régiókban segítette volna a rászorulókat.  Miskolcon az embereket, Galgamácsán a helyi oktatást támogatta az állam és a Microsoft együttműködése.

Különleges volt az idei tanévkezdés a galgamácsai Fekete István Általános Iskola hatodik osztályának. A 12 fős osztály minden tagja és nyolc tanára kapott egy speciális variálható laptop-táblagépet, amelyet ebben a tanévben minden órán használnak a tanuláshoz.  Az eredmény első látásra is meggyőző.

Az Asustól és a Microsoft Magyarországtól kapott gépeket minden reggel nyolckor, az első óra előtt osztják ki a diákoknak, és a tanítás végéig használhatják azokat minden órán. – Az eredmény az élvezetesebb tanóra és a gyorsabb tanulás – mondja Kovács Zsolt, az iskola igazgatója. – A tanulók nagy része hátrányos helyzetű diák, akiknek csak az iskola tudja biztosítani, hogy használhassák azokat a technikai eszközöket, amelyek érdeklik őket. Így a figyelmüket könnyebb fenntartani az órák során, hiszen a tableteknek és az interaktív feladatoknak köszönhetően jobban követik az órát, és így gyorsabban, hatékonyabban tanulnak – teszi hozzá az igazgató.

Információgyűjtés az interneten, névjegykártya előállítása híres történelmi személyiségekről, fotódokumentáció a kísérletekről, vagy épp egy elképzelt újság előállítása az ókori görög időkből – csak néhány példa arra, mi mindenre használják a táblagépeket a tanulás során Galgamácsán, a Microsoft Innovatív Iskola program keretében. A két éve indult program célja, hogy elterjesszék a legmodernebb infokommunikációs eszközök és digitális tananyagok használatát a tanulásban. – A magyar gazdaság versenyképessége azon múlik, mennyire versenyképes a magyar diákok tudása – mondta Merényi Ádám, a Microsoft Magyarország oktatási csoportvezetője.

Esetükben a felelés vagy az óra eleji számonkérés is tableten megy, ez pedig oldja a stresszt, ami blokkolja őket – mondják a digitális oktatási módszereket már alkalmazó pedagógusok. 

Miskolcon nemrég fejeződött be a Digitális Otthon Program aktuális szakasza, melynek keretében tizenhétezer családnak vált elérhetővé az internet Magyarország egyik legszegényebb régiójában. A családok pályázhattak térítésmentes laptopra. A nyertesek díjmentes képzéseken tanulhatták meg, hogyan könnyíti meg mindennapi életüket és munkájukat az internet és a számítógép. Az eddig négymilliárd forintba kerülő program pedig újabb hátrányos helyzetű régiókkal egészül ki a közeljövőben.

A digitális eszközök használata és a digitális kompetenciák elsajátítása ma már alapvető elvárás, mintegy 3,5 millió magyar állampolgár digitálisan írástudatlannak számít.

 
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.