A falusi vendéglátók is megúszhatják az online kasszát

Van rá esély, hogy a falusi vendégfogadók is kikerülnek az online pénztárgép használatára kötelezett vállalkozások köréből. Az egyeztetések ebbe az irányba tartanak, és a kormányzat legutóbbi nyilatkozata is bizakodásra ad okot – írta mai számában a Napi Gazdaság.

Jelen állás szerint a vendéglátóhelyek, kereskedők, szálláshely-szolgáltatók kötelező átállásáról szóló, tavaly tavasszal elfogadott pénztárgéprendelet előírja, hogy a falusi vendégfogadásból élő magánszemélyeknek is át kell állniuk ez év végig az adóhatóságnak közvetlenül adatot szolgáltató készülékek használatára.

Az eredeti előírást mostanra sokan elfelejtették, mert a jelenleg is tartó átmeneti időszakban úgy válthatták ki a szobakiadók az online kasszát, hogy vállalták, havonta elektronikus úton adnak jelentést forgalmukról az adóhatóságnak.

Az érdekképviselők azon dolgoznak, hogy továbbra is elegendő legyen elektronikus úton teljesíteni a bevallásokat, mert az átlagosan 60–100 ezer forintba kerülő online kasszára történő átállás, illetve annak működtetése túl nagy terhet jelentene a csekély bevételű turisztikai terület képviselőinek. Ráadásul vannak olyan vidéki települések, ahol a technikai feltételek sem adottak az állandó internetes kapcsolathoz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.