A Facebook és a Google trónjára törnek

Ma lép tőzsdére New Yorkban a rendkívül népszerű mobiltelefonos játék, a Candy Crush játék készítője, a King Digital Entertainment, áprilisban pedig a kínai online kereskedő óriás, az Alibaba Group Holding várható.

Az idén bőven van miből válogatniuk a befektetőknek: a nyilvános részvénykibocsátások összege Európában már a háromszorosára, világszinten duplájára nőtt tavalyhoz képest. Peter Garnry, a Saxo Bank vezető részvénypiaci stratégája állítja: a szemfüles befektetők jól járhatnak az új részvényekkel, ugyanakkor nem árt az óvatosság, mert a fénysebességgel változó iparág és a hozzá kapcsolódó fogyasztói piac az elképesztő tőzsdei potenciált is pillanatok alatt felülírhatja – olvasható a Saxo Bank közleményében.

2014-ben már 38 milliárd dollár összértékű új részvény került a tőzsdékre. A két új szereplő, a ma megjelenő King Digital Entertainment 7,6 milliárd dolláros értékeléssel lép tőzsdére. Április még nagyobb szenzációt tartogat: a kínai online kereskedő óriás, az Alibaba Group Holding tervez kibocsátást New Yorkban, a szakértők becslése szerint nem kevesebb, mint 150-200 milliárd dollár értékben.

A Facebook becsült értéke jelenleg 176 milliárd dollár, így ha az Alibaba elérné a 200-at, a világ második legértékesebb technológiai cégévé válna – egyedül a Google előzné meg. A 24 százalékban a Yahoo tulajdonában lévő kínai Alibaba hatással lehet az amerikai internetes kereskedelmi cég, például az eBay vagy az Amazon értékére és részvényárára is. Ez a cég üzemelteti ugyanis Kína legnagyobb online fogyasztói piacát, a Taobaót.

A King Digital Entertainment Plc 22,2 millió részvényt készül piacra dobni ma darabonként 21-24 dolláros áron, amelyből a vállalat teljes értékét 7,6 milliárd dollárra teszik. A King kínálatában 180 - mobiltelefonon, a Facebookon, valamint a vállalat oldalán keresztül letölthető - játék szerepel. Az első számú mind közül a „Candy Crush Saga", amely napi szinten 93 millió aktív felhasználót vonz, a második legnépszerűbb, a „Pet Rescue Saga" naponta 15 milliót. A szakértő szerint ennek alapján a beszállás olcsónak tűnik, a 7,6 milliárd dolláros értékbecslés semmiképpen nem indokolatlanul magas, tekintve a vállalat növekedési adatait – tény azonban, hogy a cég története nagyon rövid, 180 játékából pedig csupán egynek köszönhető az eddigi óriási siker.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.