A dohánymaffia felvirágzásának az éve volt a tavalyi

A trafikok bevezetése óta eltűnt a legális piac egyharmada és az központilag - és gyakran politikai kegyelteknek - kiosztott trafikok között azóta is virít a feketepiac.
Harminc százalékkal zuhant össze idén júniusban is a legális cigaretta fogyasztása az előző júniushoz képest - derül ki a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) adataiból.

Tavaly júniusban volt a hagyományos dohánykereskedelem utolsó hónapja Magyarországon, mivel július elsejétől kezdtek üzemelni a nemzeti trafikok. Tavaly júniusban még 1,02 milliárd szál cigarettát forgalmaztak a kisboltok, az áruházláncok és a régi trafikok. Ehhez képest idén júniusban a nemzeti trafikokból mindössze 700 millió szál cigaretta fogyott el. Ennél valamivel kisebb mértékű a fogyasztási dohány mennyiségének a csökkenése: tavaly júniusban 526 idén 497 tonnányi dohány fogyott el legálisan. Ez arra utal, hogy a gyári cigarettával szemben jelentősen megugrott a fajlagosan jóval olcsóbb sodrós termékek fogyasztása. Azonban még a sodrós dohány előretörése sem tudta érdemben visszafogni a legális dohánypiac lemorzsolódását.

Mint arról írtunk, tavaly a trafikrendszer bevezetése után radikálisan visszaesett a legális cigarettaforgalom. Akkor egy hónap alatt több mint negyven százalékkal roppant be a piac. Bár a régi boltok elvileg még július közepéig árusíthattak dohányt, a NAV statisztikáiból kiderült, hogy míg a trafikrendszer életbe lépte előtt, júniusban még 1 milliárd szálnyi cigaretta kelt el, júliusban ez a mennyiség 623 millió szálra esett vissza. A súlyosnak tűnő visszaesést tavaly a NAV azzal kommentálta, a trafikok megnyitását követő időszakról illetve a trafiktörvény jövedéki bevételekre gyakorolt hatásáról messzemenő következtetéseket még korai levonni. Legkorábban erről egy év elteltével lehet valós képet kapni.

Nos, a mostani adatok birtokában immáron ki lehet jelenteni: a trafikrendszer bevezetése nyomán nemcsak időleges volt a piac bezuhanása. A trafikokra alapozott dohány-kiskereskedelmi rendszer azóta sem tudta rendezni a sorait. A NAV adatainak összesítéséből látszik, hogy 2012 júniusa és 2013 júniusa között 11,5 milliárd szál gyári cigarettát értékesítettek Magyarországon. Ehhez képest tavaly június és idén június között mindössze 7,7 milliárd szál legális cigaretta fogyott, azaz a legális cigarettaforgalom 33 százaléka tűnt el.

A különbözetnek csak egy részét füstölhették el sodrós cigi formájában. Egy jó része - bár erre nincsenek konkrét adatok - a feketekereskedelemhez került. A Gfk Hungária kutatásaiból kiderült: a dohánymaffia tudatosan készült a trafikrendszer nyitányára. Már 2013 év elejétől tempósan nőtt a feketén értékesített dohány mennyisége Magyarországon, azaz a "piac" résztvevői érezhetően elkezdték kiépíteni az illegális kereskedelem csatornáit. A tavaly július elsejei trafiknyitásra a GfK szerint az év eleji 5 százalék körüli értékről 10 százalékra nőtt a feketén értékesített áru piaci részaránya, illetve olyan területeken is megjelent a csempészdohány ahol eddig nem volt érzékelhető a feketeáru jelenléte.

Az éves szinten százmilliárd forintot megközelítő feketepiac irányítóiról, a dohánymaffiáról nem sokat tudni. Annyi ismert, hogy a csempészáru fő előállítója Belorusszia, a hazai utcákat elöntő feketedohány túlnyomó többsége innen érkezik, és csak kisebb mértékben Ukrajnából vagy a Balkán felől.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.