A diákok negyede állandóan online „üzemmódban” van

Sikeresen zárta első teljes iskolai félévét a Telenor digitális oktatási programja, a Hipersuli. A kezdeményezésben részt vevő diákok, pedagógusok és szülők bevonásával hatástanulmány készül – az első eredmények a napokban láttak napvilágot.
Ezek arról tanúskodnak, hogy rendkívül ösztönző erejű a program, amely 2015 májusában öt iskola 15 osztályában, 354 gyermek és 32 pedagógus bevonásával vette kezdetét.

A tanárok nem csupán a gyerekek, hanem saját fejlődésük szempontjából is örülnek annak, hogy a projekt részesei. A diákok többnyire izgatottan várják az izgalmas, változatos és játékos táblagépes órákat, eredményeik javulnak, és megtanulják azt is, miként lehet okosan használni az internetet. Mindezeket az előnyöket látják a szülők is, túlnyomó többségük szerint a gyerekek jobb esélyekkel indulnak az életben az infokommunikációs eszközök értő használatával.

A kutatás, amelyet időről időre a Digital Identity Agency Magyarország Kft. szakemberei végeznek el, kiterjedt a diákok internetezési szokásaira is. E szerint a programban részt vevő 2–10. osztályos diákok 26%-ának valamelyik eszközén mindig be van kapcsolva a net, további 14%-uk napi 3–5 órát netezik. Érdekesség, hogy a szülők ­83%-a szerint van otthon szabály az internethasználatra, ám a gyermekeknek csak 47%-a mondta ugyanezt. A netet a diákok háromnegyede használja játékra, ám tisztában vannak a videojátékok veszélyeivel, azzal, hogy azok függőséget okozhatnak. Közösségi oldalon 76% regisztrált – a legnépszerűbb a Facebook, 32% az Instagramon is megosztja fényképeit, videóit. A válaszadók csaknem harmada szeretné, ha nem maradna nyoma, miről chatel ismerőseivel, így a Snapchaten kommunikál.

Legalább alkalmanként mindenki tanul is az internet segítségével, leggyakrabban információkat keresnek (82%) egy-egy témáról. A válaszadók negyede chaten is meg szokta kérdezni osztálytársait, ismerőseit egy-egy feladatról.

A gyerekek úgy tapasztalják, az internet használata inkább veszélyes, mint ártalmatlan. Közel 60 százalékukkal már előfordult, hogy kéretlen levelet kaptak, felnőtteknek szóló tartalomra bukkantak, megfenyegették vagy csúfolták őket a neten. Mivel a szülői válaszok itt is eltérést mutatnak – 50% alatt van azok aránya, akik szerint eddig semmi ilyesmi nem érte a gyermeküket –, valószínű, hogy a gyerekek nem mindig számolnak be ezekről a támadásokról, negatív élményeiket inkább társaikkal osztják meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.