A csehek és a magyarok is féltik a tőkéjüket

A magyar és a cseh befektetők egy dologban hasonlítanak: elég konzervatívak. A Budapest Alapkezelő felmérése szerint a cseh és magyar megkérdezettek fele számára a tőke biztonsága a legfontosabb, és csak kevesen vállalnak kockázatot a magasabb hozam reményében. Annak ellenére hasonló ez az attitűd, hogy a cseh ügyfelek valamivel fejlettebb pénzügyi kultúrával bírnak, jobbanbíznak a bankrendszerben és többet is keresnek: a magyarok közül a legtöbben 250-300 ezer forint közötti jövedelemmel rendelkeznek, addig a csehek közül a leggyakoribb a 330-385 ezer forint közötti havi nettó kereset.

A cseh ügyfelek a pénzügyi tájékozottság terén magabiztosabbak, közel 50 százalékuk folyamatosan nyomon követi a jó befektetési lehetőségeket, míg ez az arány a magyarok esetében, csak 29 százalék. A nyugdíjcélú megtakarítások aránya is sokkal magasabb a szomszédos országban: a csehek 72 százaléka tesz félre kifejezetten e célból, ugyanakkor a magyar ügyfelek csak 52 százaléka spórol nyugdíjra. Magyarországon az életbiztosítás a legnépszerűbb, a cseheknél ezzel szemben az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítások állnak első helyen.

A Budapest Alapkezelő a GE csehországi leányánál maga végez alapkezelői szolgáltatást, innen az összehasonlítási alap a két ország között. Az úgynvevezett prémium ügyfélkör manapság a bankok kedvenc ügyfélköre: ez a prémium üzletágnál jóval szerényebb anyagi helyzetű csoport, de a havi párezer forint megtakarításra képes körnél azért sokkal jelentősebb vagyonnal rendelkeznek. Prémiumbanki szolgáltatásokat mindkét ország ügyfeleinek alig egyötöde vesz igénybe, mi több 70 százalékuk nem is tud arról, hogy kiemelt ügyfél lehetne bankjánál.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.