A bukaresti tőzsde a magyar börze babérjaira tör

A varsói és a bécsi tőzsde mellett a román piac lehet a régió meghatározó szereplője – mondta a NAPI Gazdaságnak adott interjújában Ludwik Sobolewski, a varsói tőzsde éléről Bukarestbe igazolt tőzsdeelnök.

Bár a forgalom szerény, ám az egy évvel korábbi adatokhoz képest azonban már érdemi növekedés tapasztalható, a piaci fejlesztésnek, illetve a privatizációknak lassan meglesz a hatásuk a likviditásra nézve is - hangsúlyozta. Megítélése szerint hamarosan elismerik Bukarestet mint jól szabályozott határpiacot, innen pedig már csak egy lépés a felminősítés az „emerging", feltörekvő kategóriába.Ezzel pedig komoly konkurenciát teremthetnek a régió börzéi számára.

A szakember szerint ugyanis a kelet-közép-európai piacon nagyok a különbségek, az itt lévő tőzsdék többsége számára azonban nincs további növekedési potenciál, de már évekkel ezelőtt sem igen volt. A varsói börze egyedi eset, látványos növekedéssel és jelentős nemzetközi rálátással bír, annak ellenére, hogy az elmúlt időszakban kicsit veszített lendületéből, továbbra is messze a régiós versenytársak fölött áll eredményességben.

A sorból kilóg Románia is, ahol rengeteg a kiaknázatlan lehetőség, így lassan, de biztosan vonzó befektetői környezetté válik. A többi ország számára marad a stagnálás, illetve a további zsugorodás, hacsak nem találnak egy radikális megoldást a legyőzhetetlennek tűnő méretproblémáikra.

Van tehát két erősen privilegizált tőkepiac, a varsói és a bécsi, valamint egy törekvő börze, a bukaresti. Bízik abban, hogy a régiós integráció, illetve a verseny sorsa e három piac között dől el.

Egyértelmű cél, hogy a bukaresti tőzsde a forgalom és piaci kapitalizáció tekintetében Prága vagy Budapest méretűvé nője ki magát. Biztos benne, hogy mindezt legkésőbb 2015 folyamán sikerül elérni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.