A büdzsé jobban teljesít

Nem állunk annyira rosszul a hiányszámban. Májusban meglepően magas többlet alakult ki, így ugyan még mindig magas a deficit, de legalább már nem az éves terv közelében van.

Május végére 682 milliárd forintra csökkent a központi alrendszer hiánya, miután az ötödik hónapban a büdzsé 270 milliárd forintot közelítő többletet ért el - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Az eredmény nem meglepő: április végén még a teljes éves hiánytervhez közelített a deficit, ám azt akkor egyszeri tényezőkkel magyarázták. Az egyik ilyen volt, hogy a májusi fizetéseket áprilisban átutalták már - ez 130 milliárd forinttal rontotta a negyedik hónap, és ugyanennyivel javította az ötödik mérlegét. További nehézséget jelentett, hogy az Európai Bizottság nem fizette ki a neki beküldött számlákat: a 170 milliárdos visszatartás jelent meg hiánynövelő tényezőként egy hónapja, ám most már jött némi pénz. 

A mostani hiányszám így sem túl jó azonban, hiszen az ötödik hónap végére az éves terv 70 százalékát közelíti, ami azért nem megszokott. Az elmúlt három évben május végén nem volt ilyen magas arányú a deficit az év végihez képest - 40-60 százalékon állt a mutató.

Ez azt jelenti, hogy ugyan nincs vészhelyzet, de fel kell készülni apróbb kiigazításokra - például olyan adóemelésekre, mint amit a reklámadó bevezetése, vagy egyes társasági adóban adott kedvezmények eltörlése jelenthet.

A tárca hivatalos kommentárja szerint persze minderről szó nincs, semmi szükség a többletbevételekre, sőt. Szerintük az adó- és adójellegű bevételek növekedésének is köszönhető a jelentős költségvetési többlet, ami tükrözi a gazdasági növekedés felfutását. Ezek alapján jelentik ki, hogy a 2,9 százalékos hiánycél nem változik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.