A Brexit egy fekete hattyú volt

A Brexit egy látható fekete hattyú volt, így mindenki fel tudott készülni a hatásokra – mondta egy mai sajtóbeszélgetésen Cselovszki Róbert az Erste Befektetési Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Ezzel magyarázta azt is, hogy bár komoly ingadozás volt az árfolyamokban, ám a drámai összeomlás elmaradt. Az ugyanakkor távolról sem megnyugtató, hogy a brit parlament a kialakult helyzet kezelésére nem igazán van felkészülve. Azt pedig csak remélni lehet, hogy az egész kialakult helyzetet az unió jobban kezeli majd mind a menekültválság kérdését.

Hozzátette: első körben az történt, amire számítani lehetett, hiszen a font vesztett erejéből. Hogy a második kör hogyan alakul arról nehéz bármit is mondani, amit az is nehezít, hogy azért ez egy nagyon hosszú 1,5-2 éves folyamat. Egy rakás kérdés előjöhet, agy például az is, hogy Skóciában lesz-e népszavazás – folytatta Cselovszki.

A Brexit kapcsán a befektetőknek egyébként a megfelelő pozícióméretezést ajánlották. Többször is felhívták partnereik figyelmét, hogy gondolják át mennyire bírják a problémás helyzeteket. Úgy tapasztalták a befektetők felelősségteljesen, józanul gondolkodtak, éppen ennek az eredménye, hogy nem is lehetett hallani drámai bedőlésekről szóló híreket. Most is óvatosságra, önmegtartóztatásra buzdítanak – hangsúlyozta.

A volatilitás ugyanis megmarad a piacokon, s ez bizony sok meglepetést okozhat, amelyeknek komoly reálgazdasági hatásai lehetnek. Rövid távon a Brexit negatív hatásai elsőként a brit, s elsősorban a londoni ingatlanpiacon csapódhat le – jegyezte meg Ráner Géza, az Erste Befekteti Zrt. ügyvezető igazgatója..

Az előzőekből kiindulva a tőkepiacon sem nagyon lehet tisztán látni. A magyar börzét illetően mégis viszonylag kedvezőbb a kép, miután a térségünk felértékelődhet. Ráadásul az érdeklődés fokozódik Magyarország irányába. Lengyelországban ugyanis most zajlanak azok a változtatások, amelyeket – a magánnyugdíj-pénztári rendszer átalakítása – itthon már megtettek. Magyarországot bár számos kritika éri, de láthatóan mégis elfogadták, miután valóban jól teljesít, a fundamentális helyzet rendben van. Ha csak a számokat nézzük, akkor azok rendben vannak, bizalmat sugároznak, s ez látható és érezhető is a befektetők körében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.