A botrány elcsitult, visszatér Kínába a BigMac

A McDonald’s hamburgereire vágyó kínaiak fellélegezhetnek: az amerikai gyorséttermi lánc két hét után ismét forgalmazza egységeiben a BigMacet és társait.

Mint ismert, az amerikai hátterű OSI csoport kínai vállalata, a Husi Food romlott, de legalábbis lejárt húskészítményeket szállított partnereinek, akik tudtukon kívül felszolgálták az ezekből készített az ételeket vendégeiknek. A botrány azután tört ki, hogy levetítették a Husi Food sanghaji feldolgozójában rejtett kamerával felvett képsorokat a húskészítmények átcsomagolásáról.

Ennek hatására a McDonald’s, a Burger King, valamint a Yum! Brands csoporthoz tartozó Kentucky Fried Chicken (KFC) és Papa John’s pizzalánc is azonnal felfüggesztette, majd később megszüntette beszállítói kapcsolatát a Husival. Leszámítva a McDonald’sot, amely e cég nélkül nem tudja biztonsággal – és hússal – ellátni a Kínában üzemelő mintegy kétezer gyorséttermét. Annyi a különbség, hogy az amerikaiak szigorítottak élelmiszer-biztonsági feltételeiken, és egyedül a Husi Food sanghaji üzemét bojkottálják. Igaz, a Chicken McNuggetst, néhány salátakészítményt és citromos teát továbbra sem kapni az éttermekben, ezeknek egyes hozzávalóit szintén a Husi Food szállította.

Az elmúlt két hétben a McDonald’s lóhalálában keresett újabb beszállítókat Kínában, s igyekezett helyrehozni megtépázott nimbuszát. A bizalom visszaszerzése kulcsfontosságú a botrányban érintett cégeknek, hiszen a kínai piac hatalmas bevételi forrást jelent a számukra. A McDonald’s forgalmának 23 százaléka az afrikai-ázsiai térségből érkezik, a kínai eladásokat külön nem közlik, azt lehet tudni, hogy már a második helyre léptek föl az itteni piacon. A méretekre jellemző, hogy a kétezer éttermük is csak 2,6 százalékos részesedést jelent a számukra. A piacvezető a Yum! Brands 5 százalékkal. Számára kiemelt fontosságú Kína, hiszen bevételeinek több mint fele innen származik.

A kínai hatóságok számára is kínos az ügy, a bébitápszertől a tejen át a húsig számos élelmiszernél történt már hasonló eset az utóbbi években is, ezért az ország vezetői arról döntöttek, hogy az eddigieknél is keményebben fogják büntetni az élelmiszerekkel, alapanyagokkal való visszaélést, magasabb bírságokat rónak ki, és a fogyasztók kártérítésére is szigorú szabályokat dolgoznak ki. A Husi Food hat letartóztatott vezetőjével szemben viszont még a régi rend szerint járnak el, a megelőzést szolgáló erélyesebb törvénymódosítások csak később lépnek majd hatályba.

Ha beszállítót keresnek, a gyorséttermi láncoknak nem is kellene messzire menniük, hiszen a világ legnagyobb sertésfeldolgozó cége, a WH–csoport maga is kínai. A korábban Shuanghui International of China néven futó vállalat tavaly 4,7 milliárd dollárért vásárolta fel az Amerikában piacvezető Smithfield Foodsot, s az ügyletet – ami a legnagyobb kínai tőkebefektetésnek számít az Egyesült Államokban – a helyi hatóságok is jóváhagyták. A WH  most vezette be frissen kibocsátott részvényeit a hongkongi tőzsdére – kirobbanó sikerrel, az árfolyam egyből tíz százalékkal emelkedett, miközben a többi részvény éppen gyengült. A WH a befolyt pénzt a Smithfield megvásárlásához felvett 2,5 milliárd dolláros hitel törlesztésére használja fel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.