A Bloomberg címlapján a Matolcsy-botrány

A világ egyik vezető gazdasági hírügynöksége, a Bloomberg címlapján foglalkozik Magyarországgal. A Matolcsy család botrányos kistafírozásával „érdemeltük ki” a nemzetközi figyelmet.
A Bloomberg nemzetközi hírügynökség hírportálja ma címlapján foglalkozott a Magyar Nemzeti Bank alapítványi kifizetéseinek botrányaival. A Portfólió összefoglalója szerint a jegybank forrásainak "közpénztelenítési kísérlete" egy brüsszeli szakértő szerint még kelet-európai mércével is túlmutat a haveri kapitalizmuson ("crony capitalism"). A botrányt az írás összefüggésbe hozza Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök "illiberális államról" alkotott hasonszőrű nézeteivel.

Az alapítványok az előzetes ígéretekkel szemben a jegybanktól kapott mintegy egymilliárdos vagyonukat nem csak államkötvényekbe fektették: annak mintegy negyedét közbeszerzési eljárás és minden egyéb megkötés nélkül elköltötték. A Bloomberg felidézi: a Matolcsy György unokatestvére, Szemerey Tamás tulajdonában lévő NHB Növekedési Hitelbank jelentős összegeket kapott az alapítványoktól. Az NHB eközben kedvezményes hitelt nyújtott Matolcsy fia bútorgyártó vállalkozásának.

A visszafogott ügyészségi reakciók kapcsán az írás felhívja a figyelmet, hogy az egyik MNB-alapítvány kurátora Polt Péter legfőbb ügyész felesége, aki egyszersmind az MNB személyzeti főnöke is. Martin József Péter, a Transparency International magyarországi vezetője szerint az egész a kormányhoz és a jegybanki vezetéshez közeli emberek pénzeléséről szól.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.