A beszállítók egyelőre ellenállnak

Húszszázalékos árengedményre szólította fel tejipari beszállítóit a napokban az egyik, erős magyarországi jelenléttel bíró disztkontlánc – értesült a Népszabadság. A társaság mindezt azzal indokolta, hogy az orosz embargók miatt Európa-szerte várhatóan zuhanni fog a tejtermékek, elsősorban a sajtok ára.

A korábban orosz exportra szánt terméket másutt kell értékesíteni, jelentős túlkínálat alakulhat majd ki. Úgy hírlik, egyelőre a beszállítók ellenállnak, sőt az ügyben a szakhatóságokhoz is fordulnak, így időbe telik, míg kiderül, hogy ki lesz erősebb. Igaz, abban az érintettek is egyetértenek, hogy a lánc csak „elélőtt” a változásnak, október–november körül a magyar piacon is megjelenhet nagy tömegben a nyugati piacokon ragadt többlet.

A jó árnál nincs jobb reklám. Fogyasztást népszerűsítő kampány 2010-ben
A jó árnál nincs jobb reklám. Fogyasztást népszerűsítő kampány 2010-ben
Kocsis Zoltán

A legtöbb kiskereskedelmi forrás egyértelműen úgy véli: tejtermékek közül a sajtoknál lesz érezhető az eredetileg Oroszországba szánt exportáru jelenléte. Az egyik nagy hipermarketláncnál úgy vélik: első körben a nyugati országokban terítik a exportról kimaradt árut, utána viszont, október vége körül, a magyar piac következik.

Tejipari szakértők azt mondták: egyelőre még a régi szerződések érvényesek a piacon. Igaz, már hallani olyan, elsősorban sajtban utazó nagykereskedőről, amely már vélhetőleg nyugati, és 30–35 százalékkal olcsóbb külföldi áruval házal. Szakértőink is úgy vélik, leghamarabb október végére jelenhetnek meg a polcokon az orosz exportra szánt áruk, ám ez – hívták fel a figyelmet – nem jelenti azt, hogy automatikusan zuhannának majd az árak. Időközben ugyanis az Egyesült Államokban történelmi csúcsokat döntöget a tejár jegyzése, és könnyen lehet, hogy az uniós felesleget a tengerentúli piacok elviszik.

Az árcsökkenést fékező másik tényező – bár ez csöppet sem jó hír az ágazatnak –, hogy a szokatlanul esős őszi idő miatt a földeken rothadnak a takarmánynövények. Így ebben a szegmensben áremelés várható, ami hathat a tej árára is. Vagyis: átmenetileg ugyan elképzelhető, hogy egykét olcsóbb tétel eljut a hazai polcokra, ám csöppet sem biztos, hogy az orosz embargós többlet általános olcsóságot idézhet elő.

A gyümölcspiac is „veszélyeztetett”. Országszerte zajlik az alma betakarítása, a termés jó, ám a termelők nem lehetnek nyugodtak. A szüret a nyugati termőterületeken is jól sikerült, kétmillió tonnával több alma termett, ráadásul az orosz exportból bennragadt 1,5 millió tonna. Mártonffy Béla, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke szerint ez a többlet- áru hamarosan felbukkanhat a közeli közép-európai piacon. Szerinte ebben a helyzetben folytatni fogják a már korábban elkezdett intenzív kampányokat a hazai gyümölcsről – most kezdődik hat áruházláncban az idei almakóstoltatásuk – illetve a másik megoldás, hogy támogatni kell az utóbbi időben ígéretes fejlődésnek indult helyi termelői piacokat, ahol könnyen és – gyümölcs esetében fontos szempont – gyorsan piacra lehet dobni a többletárut.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.