A Belváros lehet a vasárnapi zárva tartás nagy nyertese

Felértékeli a belvárosi üzlethelyiségeket a vasárnapi zárva tartás: a szabályozás ugyanis nem vonatkozik ezekre, ráadásul a többi kivétellel ellentétben a tulajdonosnak sem kell beállnia a pult mögé a luxusüzletekben.
A vasárnapi zárva tartást szabályozó törvény eddig nem sokat emlegetett paragrafusa szerint a jogszabály nem vonatkozik a világörökségi területen található üzletekre, ahogyan a piacokra sem. Több önkormányzatnak is fejtörést okoz, hogyan lehet majd elmagyarázni az üzletek bérlőinek vagy tulajdonosainak, hogy ők nem nyithatnak ki, míg az utca másik oldalán igen - írja a Világgazdaság.

A törvényből nem derül ki, mit is tekint világörökségi területnek, sokan azt várták, hogy a jogszabály végrehajtási rendeletében határozza meg a kormány, mi lehet nyitva és mi nem. Ez a meghatározás azonban a készülő rendelet tervezetében nincs benne.

A világörökségi terület fogalmát a világörökségről szóló törvény írja le: nem csak az UNESCO jegyzékébe felvett terület minősül ilyennek, hanem annak védőövezete is. Ez utóbbit viszont a kormányzati szervek állapítják meg. A nemzetközi szervezet például Budapesten a Várat, a rakpartokat (benne a Vigadó és a Parlament épületét), valamint az Andrássy utat nyilvánította védetté. A magyar hatóságok pedig az ötödik kerület szinte egészét, valamint az immár romkocsmanegyedként üzemelő zsidónegyedet tették védett övezetté.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.