A bankok nem szívták meg a forintgyengülést

A Svájci Központi Bank (SNB) csütörtöki lépésének nincs meghatározó hatása a deviza-jelzáloghitelezéssel érintett kereskedelmi bankokra, mivel a pénzintézetek kilencmilliárd euró deviza vásárlásával lefedezték árfolyamkitettségüket - mondta a Magyar Bankszövetség főtitkára csütörtökön az MTI megkeresésére.

Kovács Levente kiemelte: a bankok a kilencmilliárd euró devizát a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által 2014 őszén kiírt devizaértékesítési tendereken vették meg. A bankszövetség főtitkára rámutatott: "indokolt és helyes döntés volt az árfolyamkockázat kivezetése a lakossági jelzáloghitelezés területéről, melyben a kereskedelmi bankszektor szorosan együttműködik a jegybankkal és a kormánnyal." Kovács Levente hozzáfűzte: a jelzálogkölcsönnel rendelkező lakossági ügyfelek számára biztonságot hoznak a januártól rögzített forint árfolyammal számolt törlesztőrészletek és a tavaszi forintosítás.

A Svájci Nemzeti Bank csütörtök délelőtt bejelentette, hogy eltörli az euróval szembeni árfolyamküszöböt, ezzel a svájci frank árfolyama rövid időn belül jelentősen erősödött a forinttal és más devizákkal szemben. (A reggeli 266 forint körüli szintről egy rövid időre a történelmi csúcsnak számító 430,16 forintig emelkedett hirtelen a svájci frank árfolyama a bejelentést követően, kora délután jelentős kilengések után a svájci frank jegyzése 315, az euróé 323 forint körül stabilizálódott).

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.