A bankbetétnél jobban fial a befektetési alap

Jobban jártak, akik betét helyett befektetési alapban tartozzák a pénzüket, legalábbis többségében: az idén a forintban jegyzett alapok közel 60 százaléka magasabb hozamot ért el, mint egy jó kamatot kínáló bankbetét.

A jegybank alapkamat csökkentései a befektetési alapok számára is nehezítik a magas hozamok elérését. A Bankmonitor megvizsgálta, hogy kategóriánként mely alapok fértek fel a dobogó legfelső fokára a hozamaik alapján. Az összehasonlítást az elmúlt 12 hónap eredményei alapján állították össze, de figyelték a naptári év elejétől elért hozamokat is.

Mint az jól látszik, az alapkamat csökkenése óta a pénzpiaci alapok hozama jelentősen csökkent. Jelenleg csak az éllovas jár épp 4% felett, de az élmezőny hozamai javában ez alatt találhatóak.

Mindeközben a kötvényalapok teljesítménye meg sem közelítette a korábbi két számjegyű hozamokat. Viszont a hozamcsökkenéssel az egy számjegyű hozamok is vonzóakká válhattak. A dobogó felső fokán lévő alap 9,44%-os teljesítményével kitűnik a második és harmadik helyezett alapok által teljesített majd 8%-tól.

Az abszolút hozamú alapok viszont továbbra is megőrizték a magasan két számjegyű hozamokat. Itt is kiemelkedik az első helyezett alap teljesítménye a maga 25,47%-ával. A széles körben elérhető alapok közül a legjobb 15,87%-ot teljesített, míg a következő legheredményesebb hozama 14,55%.  

A részvényalapok is hozták az elvárt két számjegyű hozamokat, közülük a legjobb  egy éves teljesítménye 41,83%. Az év eleje óta elért hozamokat az év elején elérhető 3,5%-os bankbetéti kamat időarányos részével (1,08%) hasonlították össze. Eszerint a legtöbb befektetési alap kategóriában a többség az év eleje óta jobb teljesítményt nyújtott, mint a kockázatmentes hozam. Nem szabad azonban arról megfeledkezni, hogy a kockázatos alapoktól elvárható a bankbetéti kamat túlteljesítése. Ezek alapján érdekes, hogy a kiegyensúlyozott vegyes alapok között a legnagyobb a felülteljesítők aránya (86%).

A részvényalapok „csak" a második legtöbb felülteljesítő alap aránnyal büszkélkedhetnek.  De jól teljesítettek a kötvény és abszolút hozamú alapok is: előbbinek több mint 70%-a, míg utóbbi majd 70%-a teljesítette túl a kockázatmentes hozamot. A tőkevédett és a vegyes óvatos alapoknak is bőven 50%-a volt a kockázatmentes hozam felett. A pénzpiaci alapok közül egy sem volt 1,08% felett.

Befektetési alapot nem célszerű 3-4 hónapra vásárolni (leszámítva a pénzpiaci alapokat), de érdekes megnézni, hogy az elmúlt egy évben legjobban teljesítő alapok, milyen teljesítményt értek el az idei évben április 25-ig. Bár csökkennek a korábban igen magas, bőven 10% feletti hozamok, hiszen a befektetési alapokra is hat az alacsonyabb kamatszint, azonban az alapok jelentős része képes bankbetét feletti teljesítményt hozni.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.