A bankárok 69 évre emelnék a nyugdíjkorhatárt

A német jegybank szerint 2030-tól 69 évre kellene emelni a nyugdíjkorhatárt, hogy az emberek ne túl sok évvel éljék túl a nyugdíjba vonulást. A 2017-es választások előtt azonban politikai okokból nem lehet tárgyalni kérdésről.

A német jegybank a napokban publikált egy tanulmányt, amelynek fő javaslata, hogy 2030-tól 69 évre kellene emelni a nyugdíjba vonulás korhatárát. A jelenlegi rendszer szerint 2030-ig fokozatosan 67 évre emelik a korhatárt, ám ez a bankárok szerint nem lesz elég.

A bankmonitor.hu idézi a tanulmányt, amely szerint nem szabad tabuként kezelni a munkával töltött évek meghosszabbítását. Csak a korhatár emelése marad, mert a járulékokat nem lehet egy bizonyos határ fölé emelni. Azt sem lehet, hogy a nyugdíjaknak az átlagkeresethez viszonyított szintjét vég nélkül csökkentsék - 2030-ra ez már úgyis 50 százalék alá csökken.

A bankárok szerint az a kulcsprobléma, hogy egyre tovább élnek az emberek. Míg akik 1960-ban mentek nyugdíjba (Németországban), azok további várható élettartama 13,5 év volt. 2011-ben viszont a férfiak és nők átlag 19 évet éltek nyugdíjasként. Ezt meg kell szüntetni, és elérni, hogy az emberek a növekvő élettartam hatására se lehessenek többet nyugdíjban, mint amit a nyugdíjrendszer képes finanszírozni.

Noha a magyar férfiak mindössze 14 évvel élik túl a nyugdíjkorhatárt, és ez javít valamit a magyar helyzeten, a német minta nálunk is támpontként szolgálhat.

A bankárok szerint a várható magasabb életkor után elérhető kisebb nyugdíjat pénzügyi megtakarításokkal lehet ellensúlyozni. Akinek már havi 5000 forint megtakarítása van, az is tegye a bankba, és ha kellően hosszú ideig tartja ott, akkor majd érzékelhető nyugdíj-kiegészítésre tehet szert.

A német jegybank tanulmánya megállapítja, hogy a kérdésről a 2017-es német választások előtt nem lehet érdemben tárgyalni a várható társadalmi ellenállás miatt. 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.