A Balkánnal meccsel Magyarország az adóban

Nem látszik lényegi elmozdulás az adóversenyben – a régió nagyjából a 2013-as állapotoknak megfelelően teljesít az idén is a Mazars adóbrosúrája szerint.

A társasági és az áfa adónemek összehasonlításából azt lehet leolvasni, hogy egy állam a fogyasztást vagy a jövedelmet adóztatja-e inkább. Hazánk a 27 százalékos áfa és tíz százalékos társasági adóval a legnagyobb különbséget mutatja a két adónemben, hasonlót mutat még Románia is. Épp fordított mutató látható – vagyis a jövedelmet adóztatják inkább és nem a fogyasztást – Szlovákiában és Ausztriában. Itt Szlovákia az érdekes, hiszen az állam 2013-ban szakított az egykulcsos adórendszerrel, s tért vissza egy mérsékelt, több kulcsos modellhez. Külön kategória a gigantikus költségvetési hiánnyal küzdő országok,mint Görögország, ahol minden gazdasági modellt felülír a költségvetési bevételek produkálása.

A régióban Magyarországon van a legmagasabb áfa és legalacsonyabb társasági adó, Csehországban ez a mutató szinte egybevág, Szlovákiában pedig magasabb a társasági adó az áfánál – bár itt egy százalékponttal csökkent a szintje, így az már 22 százalék. A felmérésben részt vevő 15 állam átlagos társasági adókulcsa 17 százalék, s épp ennyi a különbség a legmagasabb és legalacsonyabb kulcs között: Görögországban 26, Montenegróban pedig csak 9. Ez elég nagy szórás – mondta Szmicsek Sándor, a Mazars partnere.

A társasági adó kulcsa önmagában nem minden, hiszen a társasági adó egyáltalán nincs harmonizálva, s az egyes államok jelentős kedvezményeket adnak. Oroszországban a fejletlen régiókban befektetőknek nyújtanak kedvezményt, de Montenegro nyolcéves mentességet is adhat a befektetőinek. Magyarország versenyelőnye, hogy egyedüliként nem adóztatja a külföldre fizetett osztalékot.

Az szja-t figyelve kiderül: Magyarország a maga 16 százalékával nem tartozik a legalacsonyabb adójú államok közé, a volt jugoszláv államok közül Montenegro, Bosznia Hercegovina és Macedónia, valamint Oroszország alkalmaz kisebb kulcsot. A cseh 15 százalék ugyanakkor 20 százalékos terhelés, hiszen ott a szuperbruttó után adóznak az állampolgárok.

Az alacsony szja ellenére Magyarországon még mindig brutálisan drága a munkaerő, hiszen egy forint nettó bér kitermeléséhez két forint költség kell – nagyon alacsony jövedelem mellett Ausztria például a legalacsonyabbak között van, bár a felső kulcs 50 százalék. Családi kedvezménnyel kombinálva a magyar rendszer már jobb, ehhez hasonlót Csehország alkalmaz azzal, hogy ott van negatív adó, vagyis a ki nem használt kedvezményt megfizeti az állam. A legkevesebbet Oroszországban kell fizetni egy forint nettó bér után, 1,49 forintot. Nyolc ország nem ad családi adókedvezményt – vagy mert eleve alacsony az szja kulcsa vagy csak magasabb jövedelemsávban adja azt meg, alacsonyabb kulcsnál nem. Mindösszesen hét állam nem ad semmilyen adókedvezményt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.