'Végső döntés' a Déli áramlat szerb szakaszáról

Az orosz Gazprom és a szerb Srbijagas vegyes vállalata úgynevezett végső beruházási döntést hozott a Déli áramlat gázvezeték szerb szakaszának megvalósításáról.

Úgynevezett végső beruházási döntést hozott az orosz állami Gazprom és a szerb állami Srbijagas vegyes vállalata a Déli áramlat gázvezeték ottani megvalósításáról – tette közzé a Gazprom.

A Déli áramlat elvileg 2015 végétől Olaszországot kötné össze az orosz gázmezőkkel, többek között egy Fekete-tenger alatt húzódó hosszú szakaszon át. Várható kapacitása évi 63 milliárd köbméter. A teljes építkezés megkezdését ez év decemberére ígérik. A vezeték Szerbiából a tervek szerint Magyarország felé folytatódna.

A Gazprom és a Srbijagas 2009-ben alapította meg a szerb szakasz kivitelezésére a South Stream Serbia AG-t a svájci Zugban. A cég 51 százalékos, irányító tulajdonosa a Gazprom. Ez az arány az összes többi nyomvonalállam helyi vegyes vállalataiban 50-50 százalék.

Közleményük hangsúlyozza, hogy a beruházáshoz kapcsolódóan már elkészült a vajdasági Törzsudvarnokon egy 450 millió köbméteres, napi 5 millió köbméter kiadására képes gáztároló.

A Gazprom eddig Bulgariával, Szerbiával, Magyarországgal, Görögországgal, Szlovéniával, Horvátországgal és Ausztriával írt alá államközi egyezményt a megvalósításra. Igaz, nemrég úgy nyilatkoztak, hogy egyelőre nem tervezik az osztrák leágazás megépítését, egyes szakértők szerint a horvát és a magyar szakasz kizárhatja egymást, és a cég terveiben Románia is szerepel.

Megjegyzendő: a lehetséges nyomvonalállamok sorában ez az első ilyen szintű döntés a beruházási terv kapcsán. Sőt, végső beruházási döntést még maga a Gazprom, illetve a Déli áramlat mögött álló cégkonzorcium se hozott.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.