Újra üzemel a Mátrai Erőmű

Újraindították a kazánt kedden hajnalban a visontai Mátrai Erőmű Zrt. IV-es számú blokkjában, ahol múlt pénteken hajnali fél kettőkor tűz ütött ki. A blokk jelenleg kapacitásának hatvan százalékán termel. A teljes helyreállítás a hét végére várható.


Mint arról korábban hírt adtunk, a visontai erőmű IV. blokkjában 36 méteres magasságban kigyulladtak a szénszállító szalagok a múlt héten, pénteken. Személyi sérülés nem történt, a levegőbe nem került káros anyag. A tűz oka egyelőre ismeretlen, s mint megtudtuk, a szakértők tűzvizsgálók a hét végére ígérik, hogy elkészülnek az erről szóló jelentéssel.

Valaska József, a részvénytársaság elnöke hangsúlyozta: a 232 megawatt teljesítményű blokk ideiglenes kiesése nem okozott zavart az ország villamosenergia-ellátásában. Az elmúlt napokban négyszáz dolgozó három műszakban dolgozott a blokk rendbetételén, s ebben a tempóban folytatják a helyreállítást a következő napokban, hetekben is.

A kár - az elsődleges becslések szerint - eléri az egymilliárd forintot. Ennek egyik fele a termeléskiesésből ered, s a berendezések meghibásodása miatt nagyjából ugyanekkora veszteség érte a társaságot. Mivel a cégnek van biztosítása, így a kárt részben enyhíthetik majd.

Az erőmű vezetőitől kapott tegnapi információk szerint a sérült blokk baloldalát már sikerült helyre- állítani, s a korábbi teljesítményük hatvan százalékával működnek. A teljes helyreállítás a hétvégére várható. A társaság többi termelő egysége rendben üzemel: a villamos energia ellátás biztonsága érdekében az V. helyszámú blokk mostanában tervezett karbantartására csak a sérült blokk teljes helyreállítása után kerül sor.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.