Elbocsátások: rettegésben tartott közszféra

Nem egyeztetett a kormányzat az érdekvédelmi szervezetekkel arról, hogy a hónap közepétől 6649 embert rúg ki a költségvetési intézményektől, pedig ezt kötelezően meg kellett volna tennie. A közszféra dolgozói tendenciózusan félnek – jellemezte a helyzetet Árva János, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) elnöke.

Derült égből villámcsapásként érte a közszférát a Magyar Közlöny legutóbbi számában megjelent kormányhatározat, amely összesen 6649 fős leépítést irányoz elő a minisztériumoknál és a hozzájuk tartozó hivataloknál. Az érdekvédelmi szervezetek is a közlönyből tudták meg a hírt – mondta Árva János. Pedig – tette hozzá keserűen – ő úgy tudja, hogy a közszférában hivatalosan még nem számolták fel az érdekegyeztetést, azaz erről a lépéséről a kormányzatnak tájékoztatást kellett volna adnia. Árva János szerint az elmúlt időszakban a közigazgatási tárcával jó kapcsolatban álltak, rendszeresen találkoztak a minisztérium vezetésével.

Annak tükrében most különösen elvárható lett volna a konzultáció, hogy az elmúlt időszakban már volt szó 30 ezer fős leépítésről, aztán 15, majd 5 százalékosról is, azaz az ágazat folyamatos bizonytalanságban működik.
Most összességében mintegy 10 százalékos létszámcsökkentésről van szó, amely elsősorban a kormányhivatalokat érinti – tette hozzá Árva János. Ez egyben azt is jelenti, hogy főként a szakmai feladatokat végző munkatársak vannak veszélyben. Ugyanakkor az is mögötte van, hogy a sokszor hangoztatott "jó közigazgatás" vélhetően csak kormányzati kommunikáció szintjén létezik, a gyakorlatban nincs rá igény. Ha ugyanis embereket rúgnak ki az okmányirodákból, akkor annak a kárát a lakosság látja, mondjuk abban a formában, hogy a jelenleginél is hosszabbak lesznek a várakozási idők.

Árva János szerint a meghirdetett létszámleépítés épp olyan, mint ahogyan a gazdaságpolitika is működik: az intézkedés mögött semmilyen hatástanulmány nem áll. Ez pedig – mondta – nagyon veszélyes. Hozzátette, ugyan reméli, hogy erre az évre ezzel le vannak tudva az elbocsátások, de mivel teljesen kiszámíthatatlanok a kormányzati döntések, bármi elképzelhető.

– Az emberek tendenciózusan félnek. Ezt a közszférát érintő kormányzati intézkedések folyamatosan táplálják. Rettegnek, mert nem tudják, mi vár rájuk holnap, nem tudják, kiket küldenek el, hol húzzák meg a vonalat – mondta Árva János.

Hozzátette, reméli, hogy a leépítéseknek lesz valami prioritásuk, és megnézik, hogy mit tud kezdeni az életével az a több mint 6600 ember, akit elküldenek. Gondolt itt arra, hogy például a nyugdíjasok járadéka biztos, tehát ők nem veszítik el a teljes megélhetésüket, ha elküldik őket. De szóba jöhetnek a szerződésesek is, akiknek talán nem ez az egyetlen megbízásuk.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.