Németország: 3,8 GDP-csökkenés, Olaszország és Franciaország is recesszióban

A német GDP 3,8 százalékkal csökkent az első negyedévben a tavalyi utolsó negyedhez képest, közölte a szövetségi statisztikai hivatal. Első három havi teljesítménye alapján Franciaország sem ússza meg a recessziót.Olaszországban 5,9 százalékos volt az éves szintű visszaesés az első negyedben. Az euróövezeti GDP előzetes becslés szerint 2,5 százalékkal csökkent az év első három hónapjában.

Az euróövezeti országok hazai összterméke előzetes becslés szerint átlagosan 2,5 százalékkal csökkent az első negyedévben az előző negyedhez képest, és 4,6 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól - közölte az EU statisztikai hivatala.

Negyedik negyedéve folytatódik a visszaesés, de a mostani a legnagyobb mértékű a statisztika 1995-ös kezdete óta. Az elemzők 2,2 százalékos visszaesésre számítottak, éves összehasonlításban pedig 4,1 százalékos mínuszra.

Németország gazdasága az első negyedévben a legnagyobb ütemben romlott az ország 1990-es újraegyesítése óta, és a szövetségi köztársaságban korábban sem volt  ennél rosszabb eredmény a korszerű adatszolgáltatás 1970-es kezdete óta.

A szövetségi statisztikai hivatal előzetes adatai szerint a hazai össztermék az első negyedévben 3,8 százalékkal csökkent a tavalyi utolsó negyedhez képest. Az elemzők 3,2 százalékos visszaesést vártak.

A GDP az első negyedévben 6,9 százalékkal volt kisebb az egy évvel korábbinál. Az elemzők 6,2  százalékos romlásra számítottak.

Tavaly Németország hazai össztermékének növekedése 1,3 százalékra lassult a 2007-es 2,5 százalékról, illetve szezonális és naptári kiigazítással 1,0 százalékra a 2007-es 2,6 százalékról. Az Európai Bizottság erre az évre átlagosan 5,4 százalékos visszaesést, jövőre 0,3 százalékos növekedést jósol a német gazdaságnak.

Németországban immár negyedik negyedéve csökken a GDP. A tavalyi második és harmadik negyedben rendre 0,5-0,5 százalékos GDP-csökkenést mértek az előző negyedévhez képest. Ezt  követte az utolsó negyedévi 2,2 százalékos, majd az idei első negyedévi 3,8 százalékos, gyorsuló visszaesés.

A recesszió nemzetközileg elfogadott definíciója egymást követő két negyedévi visszaesés, negyedéves összehasonlításban.

Első negyedévi teljesítménye alapján Franciaországot is recesszió sújtja. A francia GDP 1,2 százalékkal csökkent a tavalyi utolsó negyedhez képest, közölte a  francia statisztikai hivatal, így - egymást követő negyedévi visszaesésekkel - Franciaország is recesszióba süllyedt.

A  tavalyi utolsó negyedben 1,5 százalékkal csökkent a GDP az előző  negyedhez képest. A tavalyi harmadik negyedévben a korábbi becslés  szerint sikerült volna 0,1 százalékos növekedést kimutatni, de  ezt pénteken 0,2 százalékos visszaesésre módosította a hivatal. A  tavalyi második negyedévben 0,4 százalékos GDP-csökkenés volt az  előző negyedhez képest.

Az eddigi hiedelemmel ellentétben tehát már  a francia gazdaságban is - csakúgy, mint Németországban -  negyedik negyedéve tartott a visszaesés, tehát a recesszió már tavaly  elkezdődött.

A francia pénzügyminisztérium pénteken 3 százalékos visszaesést  jósolt egész évre. Az Európai Bizottság is 3 százalékos idei, és 0,2  százalékos jövő évi GDP-csökkenést valószínűsít Franciaországnak.

A  francia gazdaság tavaly 0,7 százalékkal, tavalyelőtt 2,1 százalékkal  bővült.

Az olasz gazdaság teljesítménye az év első negyedében 2,4 százalékkal maradt el a megelőző negyedévi teljesítménytől és 5,9 százalékkal állt az egy évvel korábbi szint alatt.

Az olasz statisztikai hivatal szerint az olasz bruttó hazai termék 29 év óta, azóta, hogy a hivatal a jelenlegi módszertan alapján számítja az adatot, nem zuhant olyan gyors ütemben, mint ez év első negyedében.
Szakértők szerint az olasz gazdaság a II. világháború utáni évek legsúlyosabb recessziója felé tart.
Az első negyedév GDP-csökkenése meghaladja a szakértői várakozásokban szereplő, előző negyedévhez viszonyított 1,8 százalékos, illetve az előző év azonos időszakához viszonyított 5 százalékos visszaesést. 
Az olasz gazdaság teljesítménye a tavalyi utolsó negyedben is visszaesett, akkor a lefelé módosított végleges adatok szerint 2,1 százalékos volt a GDP negyedéves csökkenése.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.