Nem bízunk a bankárokban, de a papokban sem nagyon

A tűzoltókban bíznak leginkább a magyarok, míg az újságíróknak és politikusoknak a szavára kevésbé adnak - derül ki a GFK bizalmi indexéből. A globális kutatásból kiderül: a bankárok vesztettek a legtöbbet.

 Magyarországon a tűzoltók, a postások és új dobogósként, a tanítók, tanárok élvezik a legnagyobb bizalmat. A GfK Csoport által 2009 tavaszán végzett felmérés szerint továbbra is a tűzoltókat övezi a legnagyobb bizalom hazánkban. Mellettük a postások és a tanítók, tanárok állnak a bizalmi lista élén, megelőzve a tavalyi harmadik helyezett orvosokat. A tavalyi évhez képest a legnagyobb bizalomvesztést a bankárok szenvedték el világszerte. A lista sereghajtói az újságírók és a politikusok.

A magyarok megbíznak tűzoltóban, hogy teszi a dolgát, ha ég a vonat - a mentésről tudósító újságírónak szavaiban már kételkednek (A kép egy gyakorlaton készült)
A magyarok megbíznak tűzoltóban, hogy teszi a dolgát, ha ég a vonat - a mentésről tudósító újságírónak szavaiban már kételkednek (A kép egy gyakorlaton készült)

A GfK Csoport Wall Street Journal Europe megbízásából készített legfrissebb felmérése szerint Magyarországon továbbra is tízből kilenc megkérdezett bízik a tűzoltók állhatatosságában és szakértelmében. Az orvosok iránti bizalom ugyan nem csökkent, mégis visszaszorultak a negyedik helyre. A megkérdezettek háromnegyede bízik a katonaságban illetve a piackutatókban, kétharmaduk pedig a rendőrökben és a környezetvédő szervezetek képviselőiben. A piackutatási szakma képviselőit honfitársaink a régióhoz hasonlóan kedvezőbben ítélték meg, mint nemzetközi szinten. Ugyanez elmondható a marketing szakemberekről, akikben minden második magyar megkérdezett bízik, esetükben a nemzetközi adatok rosszabbak: csak tízből négyen adnak a szavukra.

A bizalmi index középső harmadában találhatók a bírák, az ügyvédek, valamint a köztisztviselők és az önkormányzati képviselők csoportja. Az ügyvédeknek a magyarok jóval nagyobb bizalmat szavaztak, mint a régió más országaiban élők, ahol csupán tízből négyen bíznak e szakma képviselőiben. A papság a nemzetközi összesített adatok szerint a lakosság kétharmadának bizalmát élvezi, Közép-Európában még ennél is nagyobb bizalmat kaptak - ezzel szemben hazánkban csupán minden második válaszadó fejezte ki bizalmát az egyházi elöljárók iránt. Nemzetközi és regionális viszonylatban a jótékonysági szervezetek képviselői nagyobb bizalmat élveznek, mint hazánkban.

Az alsó harmadban: a bankárok, az újságírók és a politikusok foglalnak helyet: a megkérdezettek kevesebb, mint fele szavazott bizalmat nekik. A szakszervezetek képviselőit és a vállalatvezetőket követik a bankárok, akik a legnagyobb bizalomvesztést szenvedték el. A válaszadók kevesebb, mint 40 százaléka bízik bennük mind nemzetközi, mind pedig hazai szinten. Néhány nyugat-európai országban, például Svédországban és az Egyesült Királyságban, valamint az Egyesült Államokban drasztikusan csökkent a bizalom a pénzügyi intézmények képviselői iránt. Svájcban ítélték meg a legkedvezőbben őket, az ott élők 68 százaléka bízik a bankárokban.

A reklámszakemberek Közép-Európában az emberek felének bizalmát élvezik, hazánkról ez már korántsem mondható el. A lista sereghajtói az újságírók és a politikusok. Az újságírókat hazánkban jóval kedvezőtlenebbül ítélik meg, mint nemzetközi vagy regionális szinten, ahol előrébb állnak a listán. A politikusok iránti bizalom eddig is kifejezetten alacsony volt, de még ez is tovább romlott, tízből mindössze egy ember tanúsít bizalmat irántuk.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.