Milliárdokkal tartozik az OEP a takarítócégeknek

A Magyar Tisztítás-technológiai Szövetség szerint ellehetetlenülhet a kórházakat takarító cégek helyzete, egyre piszkosabbak maradnak a kórtermek.

Megkongatta a vészharangot a hetvenhat tagból álló Magyar Tisztítás-technológiai Szövetség (MATISZ): a szövetség összesítése szerint mintegy 53 milliárd forintra nőtt a kórházak tartozásállománya az egészségügyi intézményekkel szerződött takarítóvállalatok felé.

Szerintük jelenleg a kórházak takarítását teljes egészében a takarítási szolgáltatást nyújtók hitelezik meg. A szövetség összesítése szerint a tartozásállományon belül több mint 2 milliárd forintot tesz ki a 90 napon túli kifizetetlen tartozásállomány, de 16 hónapos csúszásra is van példa.

A MATISZ nem lát arra pénzügyi garanciát, hogy ez a jövőben változzon: míg a kórházakkal szerződést kötött takarítóvállalkozásokat köti a vállalásuk, ugyanakkor nem látszik, hogy a kórházak eleget tudnak majd tenni a fizetési kötelezettségeiknek.

Az E-Alap júliusi előirányzat-módosításával ugyanis a kórházkasszán korábban kimutatott 14 milliárd forint megtakarítás 3,9 milliárdra csökkent, amivel gyakorlatilag elolvadt az az eddig látható pénzügyi forrás, mely fedezetet nyújthatott volna a takarító szolgálatok felé a fennálló tartozások kifizetésére. A MATISZ felszólítja az egészségügyi államtitkárságot, biztosítson fedezetet a takarítóvállalatokkal szemben fennálló kórházi tartozásainak a kiegyenlítésére.

Ugyanakkor az eddigi közbeszerzés rendjét is alapvetően át kellene formálni - véli a szövetség, mivel fontos lenne a szakmailag felkészült, illetve az alkalmatlan vállalkozásokat kiszűrni a közbeszerzéseken. A takarítószövetség javaslata szerint 50 százalékban továbbra is pénzügyi, ám 50 százalékban szakmai szempontok alapján kellene elbírálni a közbeszerzéseket.


Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.