Mediterrán jellegű vízháztartáshoz kell alkalmazkodnia az országnak

Kisebb mennyiségű, ugyanakkor a korábbiaknál nagyobb intenzitású, mediterrán jellegű vízháztartási rendszerhez kell alkalmazkodnia Magyarországnak - mondta Kóthay László vízügyi szakállamtitkár csütörtökön a Gazdálkodási és Tudományos Társaságok Szövetségének konferenciáján Budapesten.

A vízhiány gyakoribbá válása, valamint a szélsőséges csapadékmennyiség miatt a vízminőséggel is több probléma  lehet. A "vízbajok" megoldásához szükséges magasabb tervezési és  fenntartási költségek pedig a szolgáltatási díjak növekedését  eredményezik.

A szakállamtitkár szerint a negatív vízügyi folyamatok  visszafordítása érdekében a vízháztartás folyamatos elemzésére,  valamint megfelelő megelőzési és alkalmazkodási technikákra van  szükség.

A vízhiány és víztöbblet időszakaihoz egyebek mellett tározók  építésével, a vízenergia hasznosításával, valamint a szennyvíziszap  bioenergiaként történő felhasználásával lehet alkalmazkodni -  fejtette ki a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM)  szakembere.

A vízgazdálkodási beruházásokat az Európai Unió "teljes  megtérülés" elve alapján, a gazdaságossági és fenntartható fejlődési  szempontokat figyelembe véve kell végrehajtani - fűzte hozzá Kóthay  László.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.