Már a héten elkezdődik a kecskeméti Mercedes gyár építése

Az eredeti tervek szerint halad a német Daimler Benz konszern magyarországi autógyárának 800 millió eurós beruházása Kecskeméten, ahol már a héten megkezdődhet a gyár területének tereprendezése.

Mintaértékűnek nevezte az építészeti megoldásokat és jóváhagyta a kecskeméti Mercedes autógyár mintatervét a Magyar Központi Építészeti Műszaki Tervtanács. A döntés nyomán már júniusban elkezdődhetnek a földmunkák, tájékoztatta lapunkat a Mercedes Benz Hungária Kft. kommunikációs vezetője, Sztipichné Kozári Edina aki megkeresésére elmondta, hogy tereprendezésre szóló megbízást a tiszakécskei Duna Aszfalt Kft. nyerte el. A munkálatok már a héten elkezdődhetnek: másfélmillió köbméternyi talajt kell megmozgatni, és 82,5 ezer négyzetméternyi aszfaltút valamint 38 ezer négyzetméternyi zúzottköves út és kerítés megépítése mellett másfélmillió négyzetméter füvesítenek.

A tervek szerint 2011-ben befejeződik az építkezés, 2012-ben pedig megindul a kompakt osztályú személyautók sorozatgyártása Kecskeméten. A 441 hektárnyi területet kilencmilliárd forintért februárban vásárolta meg a Mercedes-Benz Manufacturing.

A közeljövőben indul a munkaerő-toborzása az első lépcsőben 2500 főt foglalkoztató és évi százezer darabos kapacitású gyárba, ahol információink szerint A- és B osztályú személyautók készülnek majd. Először termelési, logisztikai, minőség menedzsment, technikai szerviz, IT, személyzeti valamint beszerzési, pénzügy és kontrolling szakembereket keresnek.
A termelés 2012-es megindulásáig a kiválasztott munkatársak itthon és Németországban képzésben vesznek részt, ebben magyar oktatási intézmény is közreműködik. Kecskemét városában nem lesz külön lakópark a külföldieknek, és ahogy a szóvivő elmondta, már keresik a helyet a német kollégák gyermekeinek, akik között több óvodás is lesz. A nagyobbaknak 2009. szeptemberében a Vásárhelyi Pál iskolában alakítanak ki német tannyelvű osztályt, melyre a helyiek is beírathatják gyermekeiket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.