’Kistestvért’ kapott a monetáris tanács

A Monetáris Tanács mellett kedden megalakult a Pénzügyi Stabilitási Tanács, mely a pénzügyi rendszer makroprudenciális szabályozása és prudenciális felügyelete tekintetében a legfontosabb döntéshozatali testület lesz – közölte az MNB.

Ennek tagjai az MNB elnöke, a monetáris politikáért, pénzügyi stabilitásért és a hitelösztönzésért felelős alelnök, a pénzügyi szervezetek felügyeletéért és a fogyasztóvédelemért felelős alelnök, valamint a statisztikáért, készpénzlogisztikáért és pénzügyi infrastruktúrákért felelős alelnök és a pénzügyi stabilitásért és hitelösztönzésért felelős ügyvezető igazgató. Az MNB felügyeleti munkáját ezen felül a Pénzügyi Békéltető Testület és az újonnan felálló Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központ is segíti.

A Magyar Nemzeti Bank alapvető feladatai az új jegybanktörvény szerint a pénzügyi stabilitás fenntartása és  erősítése tekintetében egyrészt bővültek, másrészt ezen új feladatokhoz új, hatékony eszközök állnak rendelkezésre. Ennek keretében a mai nappal megalakult az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa. Az új felhatalmazással 2013. október 1-jétől a pénzügyi stabilitási mandátum mindhárom dimenziója a jegybankhoz tartozik. Az MNB felelős a makroprudenciális felügyeletért, mely a pénzügyi rendszer egészének stabilitását és a pénzügyi rendszer gazdasági növekedéshez való egészséges hozzájárulását állítja a középpontba.

A pénzügyi felügyeleti funkció jegybankba történő integrálásával ide helyezték át azt a mikroprudenciális felügyeletet is, mely az egyedi intézmények stabilitása felett őrködik, és ezáltal nagyban elősegíti, hogy a háztartások megtakarításai, betétei biztonságban legyenek. Végül, a jegybankhoz került a pénzügyi fogyasztóvédelem is, mely az ügyfelek érdekeit szem előtt tartva intézkedik annak érdekében, hogy mindenki a céljai elérésére legmegfelelőbb pénzügyi szolgáltatást vagy terméket vegye igénybe.

A tudatos, minden szükséges információval rendelkező fogyasztói választás segítésével megerősíthető a pénzügyi rendszer iránti bizalom. A makro- és mikroprudenciális felügyeleti, valamint a fogyasztóvédelmi feladatok együttes, hatékony ellátása biztosíthatja egyrészt a pénzügyi rendszer stabilitását, másrészt a pénzügyi források hatékony közvetítését, vagyis a beruházási és fogyasztási finanszírozási igények kielégítését betétek gyűjtése által.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.