Egységfront a ScienNet szellemi atyja mögött

A jelenleg adócsalás gyanújával vizsgált ScienNet törzsvásárlói csoport választmánya szerint a vámnyomozók jogtalanul foglalták le a hálózat szervereit, amivel ellehetetlenítették a több mint 450 ezer fős hálózat működését.

Ezt közös sajtótájékoztatójukon jelentették be a ScienNet törzsvásárlóit tömörítő választmány képviselői és a hálózatot szervező, jelenleg előzetes letartóztatásban lévő Leinemann Zsoltot védő ügyvédek.

Mint ismeretes, november közepén a Vám és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP) rajtaütött az Egyesült Államokban bejegyzett ScienNet International LLC-hez tartozó ScienNet törzsvásárlói klubon és az azt szervező Headmin Kft. ügyvezetőjét, Leinemann Zsoltot adócsalással gyanúsította meg és letartóztatta.

A VPOP szerint a cég itteni tevékenysége nyomán több adótételt nem fizetett meg, így a VPOP novemberi előzetes álláspontja szerint mintegy 900 millió forintnyi adóhiányt halmozott fel a 2008-as év után. A VPOP nyomozói az eljárás részeként lefoglalták a cég szervereit, illetve zárolták a cég ismert számláit.

A ScienNet hálózat törzsvásárlóit képviselő Magyar György ügyvéd ugyanakkor elmondta: ügyfelei sérelmesnek találják a hatóság lépését, mivel ilyen módon a rendszer működésképtelenné vált, így az azt jóhiszeműen és jogszerűen használó ügyfelek - akik a rendszerből származó bevételeik után lerótták az adót - sem juthatnak hozzá pénzükhöz, illetve vásárolni sem tudtak a karácsonyi időszakban.

Megítélésük szerint az ő tevékenységükre nincs kihatással a vizsgálat. Emiatt szerintük célszerű lenne a jelenleg folyó vizsgálatról leválasztani magát a törzsvásárlói rendszert, illetve lehetővé tenni annak újbóli működését, mivel így több, mint 450 ezer tagot érint hátrányosan a rendszer hatósági zár alá vétele. .

Ennek technikai mikéntjéről a Leinemann Zsoltot védő Gyalog Balázs elmondta: úgy tudják, hogy a hatóság kizárólag a Headmin Kft. ügyvezetőjével szemben folytat eljárást, míg a hálózat tulajdonosával, a ScienNet LLC-vel szemben nem.

Gyalog Balázs ugyanakkor nem nevezte meg, hogy ki áll a Washingtonban bejegyzett cég - illetve egyéb, az ügyben felmerült offshore cégek - mögött, mindössze megerősítette, hogy a „zseniális matematikai képességekkel megáldott" Leinemann Zsolt szervezte Magyarországon a hálózatot. Korábban a VPOP közölte: egyértelműen bizonyítható, hogy több offshore társaság mögött az őrizetbe vett ügyvezető állt.

A 2006-ban indult hálózat eredeti célkitűzése szerint Magyarország afféle „próbaterep" lett volna számára, majd innen indulnának tovább a nemzetközi hódítóútra. Később, 2009 nyarára már Romániában is megjelentek ScienNet hálózatszervezők.

A hivatalosan 2009 november közepe - valójában a ScienNet jóval régebben a hatóságok figyelmébe került - óta zajló vizsgálatról szólva Gyalog Balázs "slendriánnak" minősítette azt a VPOP által készített szakértői véleményt, ami alapján a védencét letartóztatták. Szerinte a vélemény rohammunkában, két nap alatt készült és a nagy sietség rányomta bélyegét az eljárásra.

A hatóság szerint a cég három adónemben nem tett eleget a fizetési kötelezettségének, így az áfát, a cégadót és a személyi jövedelemadót sem fizette meg. Ezzel szemben az ügyvéd szerint a 2006-os indulás előtt a vezető hazai adótanácsadók szakvéleménye is az volt, hogy a társaság Magyarországon nem adóalany. Másrészt szerinte a hatóság által vélelmezett adóhiány megállapításakor is súlyos szakmai hibákat követtek el.

Gyalog szerint amennyiben a hatóságok korábban jelzik a cégnek az adójogi fenntartásaikat, úgy a társaság módosította volna a működését, azonban az indulástól eltelt három év alatt egyikőjük  sem jelezte adózással kapcsolatos aggályait.

Igaz, a ScienNet-et 2007 óta vizsgálta már a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete is, ám az nem adójogi szempontból vette górcső alá a cég tevékenységét. Ugyanakkor a PSZÁF berkeiből származó értesüléseink szerint a hatóság azért nem tudott hatósági szerződést kötni a ScienNettel - amilyet a ScienNet akkori egyetlen konkurensével, a Lyonessel ellenben tudott - mivel ismeretlen volt a cég tulajdonosi köre.)

Arra a kérdésre, miszerint a tagság fontolgatja-e, hogy az eljárás alá vont Leinemann Zsolttal szemben kártérítési eljárást indítson, a tagokat képviselő Magyar György ügyvéd elmondta: a tagoknál jelenleg semmiféle kártérítési igény nem merült fel, ők abban bíznak, hogy a jelenleg folyó hatósági eljárás után a ScienNet működése visszaáll a rendes kerékvágásba. A jelenleg előzetes letartóztatásban lévő ügyvezető védője, Gyalog Balázs ezt azzal egészítette ki, hogy amennyire ő ezt látja, a tagság kiáll a letartóztatott ügyvezető mögött.

 

ScienNet választmánya - ügyvédeikkel együtt - a rendszer tovább üzemeltetéséért küzd
ScienNet Választmány sajtótájékoztatója
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.