Bedobják a törölközőt az almatermesztők

Az állam nem avatkozhat közvetlenül a piaci folyamatokba - mondta Gőgös Zoltán, az agrártárca államtitkára annak kapcsán, hogy az Alma Terméktanács szerint az alacsony felvásárlási ár miatt megszűnés fenyegeti az almatermesztést.

A gyümölcstermesztés megsegítésére az Alma Terméktanács szerint 3-4 milliárd forint állami  támogatásra lenne szükség - hangzott el a szervezet szerdai, újfehértói elnökségi ülésén.

Demendi László, a  Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Agrárkamara elnöke, az MSZP  országgyűlési képviselője szerint az ipari alma jelenlegi, kilónként 11  forintos ára odavezethet, hogy a termelők  felhagynak a gyümölcstermesztéssel, hiszen jövőre már aligha tudják  finanszírozni a költségeiket.

Gőgös Zoltán államtitkár utalt arra, hogy a Földművelésügyi és  Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) a múlt évihez hasonlóan esetleg  közvetítő szerepet vállalhat az almatermesztők és a felvásárlók  között, de a tényleges piaci folyamatokra nincs befolyása. Megítélése szerint a tavalyi közvetítés - ha nem  is minden esetben -, de sikerre vezetett, és némi árnövekedést  érhettek el a termelők javára.

Az államtitkár beszélt arról is: az ipari léalma értékesítése,  annak alacsony ára nemcsak Magyarországon, hanem például  Lengyelországban is gond. Ezért ezt várhatóan jelzik az Európai Unió  Bizottságának is.

A piaci folyamatok szervezésére a termelői értékesítő  szervezeteket (TÉSZ-ek) ajánlotta a termelők figyelmébe az  agrártárca vezető tisztségviselője.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.