"Kétségtelen a zloty alulértékelt"

A lengyel zlotyi túl sokat esett, vélte a lengyel Nemzeti Bank pénzügypolitikai bizottságának egyik tagja hétfőn.

- Kétségtelen, hogy a zlotyi jelenleg alulértékelt - mondta az egyik lengyel televíziónak Dariusz Filar. A központi bank esetleges beavatkozásáról nem szólt. Korábban, a múlt hónapban a lengyel kormányfő azt mondta, szükség esetén - ha egy zlotyért 5 eurót kellene adni - rendkívüli eladás lehetséges az EU-támogatások címén befolyó euróösszegekből. Ilyen rendkívüli eladásra eddig nem volt, és a központi bank ellenezte is ezt.

A kormány tervéről, hogy Lengyelország 2012-ben az euróövezet tagja lesz, Filar azt mondta, hogy Lengyelország az infláció kivételével már teljesíti az eurócsatlakozási feltételeket. Ez igaz a tavalyi évet illetően - az Európai Bizottság a GDP 2,5 százalékára tartja Lengyelország tavalyi államháztartási hiányát -, azonban idénre 3,6 százalékos, jövőre 3,5 százalékos hiányt jósol a brüsszeli bizottság Lengyelországnak. Az euróövezeti csatlakozás egyik feltétele a legföljebb 3 százalékos hiány az GDP-hez viszonyítva.

A zlotyi hétfőn 0,07 százalékot vesztett az euróval szemben a varsói bankközi devizapiacon, 4,7265-90/euróra, mert nincs semmilyen nemzetközi piaci hír, ami javíthatná helyzetét, írta a PAP hírügynökség, varsói elemzőket idézve. Szerintük a zlotyi ki van szolgáltatva a nemzetközi piaci fejleményeknek. A zlotyi most 14,86 százalékkal gyengébb az euróval szemben, mint a tavalyi év végén. Tavaly 14,29 százalékot vesztett az euróval szemben. Közben a forint hétfő délutánig 1,54 százalékkal 309,41-93/euróra javult, így 17,40 százalékkal maradt el év végi értékétől az euróval szemben. Tavaly a forint 4,23 százalékkal gyengült az euróval szemben.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.