Teljes importtilalom az ír disznóhúsra

Az EU tagországaiban le kell állítani az ír sertéshús behozatalát, és a már megérkezett ír sertéshúst és a hústermékeket le kell foglalni és ellenőrizni, nincs-e benne dioxin vagy hasonló anyag – közölte az EU egészségügyi biztosa A magyar hatóságok arra kérik az embereket, ne vásároljanak ír sertéshúst vagy abból készült termékeket.

Az EU tudomása szerint Magyarországra nem került a vélhetően dioxinnal mérgezett ír sertéstermékekből. Az ír hatóságok közlése szerint tíz sertéstelepen találtak olyan  takarmányt, amely a megengedettnél százszor több dioxint tartalmaz.

Huszonöt országba szállíthattak az ír hatóságok vasárnapi közlése szerint a dioxinnal szennyezett sertéshúsból. Japán hétfőn felfüggesztette importját.

Szombaton jelentették be Dublinban, hogy visszahívják az üzletekből, az éttermekből és a feldolgozó üzemekből a szeptember óta Írországban előállított összes disznóhúst, illetve az abból készült termékeket, mert veszélyesen magas arányban van bennük a rákkeltő anyagból.

Az Európai Bizottság vasárnapi közleménye szerint a ír hatóságok időben és megfelelően intézkedtek. A laboratóriumi vizsgálatok tanúsága szerint a dioxin aránya az ír sertéshúsban mintegy százszorosa az EU-ban megengedett maximális szintnek. A gyanús sertéshúst a francia és belga rutin határellenőrzés során fedezték fel. Tíz írországi sertéstenyésztő farmon szennyezett takarmányt adtak az állatoknak. Ezekről a farmokról kerül ki az ír sertéshús mintegy tíz százaléka.

- Amíg a magyar élelmiszerbiztonságért felelős hatósági szervezet nem tisztázza, hogy Magyarországra került-e Írországból dioxinnal szennyezett sertéshús, addig a magyar fogyasztók ne vásároljanak ír sertéshúst illetve abból készült húskészítményeket, továbbá készételeket - hívta fel a figyelmet Dékány András, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) szóvivője.

Dékány András elmondta: vasárnap délután érkezett meg a magyar hatóságokhoz az Európai Unió gyorsriasztási rendszerén keresztül az ír hatóságok jelzése, miszerint egy holland feldolgozónál Írországból származó, dioxinnal szennyezett sertéshúst találtak.

Az ír hatóságok valamennyi uniós állam - így Magyarország - főállatorvosát is értesítették az eseményről, ígéretet téve arra, hogy haladéktalanul összeállítják az elosztási listát, amelyből kiderülhet, hogy kik és hová szállítottak dioxinnal szennyezett sertéshúst.

- Miután a magyar hatóságok megkapták a jelzést a szennyezésről, azonnal megtették a szükséges intézkedéseket - tette hozzá a szóvivő. Az élelmiszer-biztonságért felelős magyar szervezettől valamennyi hazai feldolgozó és kereskedő tájékoztató levelet kap az ügyről, amely felkérést is tartalmaz számukra, hogy amennyiben Írországból származó sertéshúst vásároltak vagy dolgoztak fel, illetve ilyen húskészítményeket esetleg készételeket árusítottak, haladéktalanul jelentsék azt az illetékes magyar hatóságnak.

A Magyar Sertéstartók Szövetsége arra kéri a hazai élelmiszer-ellenőrző hatóságokat, hogy az élő állat- és húsimportőröktől követelje meg annak igazolását, hogy a magyar piacra bekerült húsok mentesek a rákkeltő anyagoktól - közölte Sákán Antal, a Magyar Sertéstartók Szövetségének elnöke.

A kérést a sertéstartók azután fogalmazták meg, hogy - a közlemény szerint - megdöbbenve értesültek a Nyugat-Európában kitört újabb dioxin-botrányról.

A két évvel ezelőtti hollandiai után a mostani írországi eset is azt bizonyítja, hogy az import húsok friss fogyasztás és feldolgozás esetén egyaránt veszélyesek lehetnek a magyar fogyasztókra - fogalmaz levelében Sákán Antal.

A szövetség elnöke hangsúlyozza: a magyar sertéstartók nyugati társaikkal ellentétben nem kevernek a takarmányaikhoz semmilyen károsító adalékot, a termelés szigorú állat-egészségügyi felügyelet mellet folyik. Sákán Antal a hazai fogyasztóknak ezért azt javasolja, hogy a magyar sertéstartóktól származó tőke- és darabolt húsok vásárlását részesítsék előnyben.

- A termelőknek és az első forgalmazóknak saját kötelességük az élelmiszer-biztonsági önellenőrzés. Ezt egészíti ki a hatóság által végzett monitoring-tevékenység, amely ugyanúgy kiterjed a hazai termelőkre, mint az importárut forgalmazó cégekre - reagált Bognár Lajos, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSZH) elnökhelyettese.

Eközben a berlini fogyasztóvédelmi hivatal elrendelte, hogy az Írországból származó,sertéshúsból készült termékeket távolítsák el az üzletek polcairól. Egyelőre tart annak a felmérése, mennyi írországi sertéshús van jelenleg a német piacon. Nagy-Britanniába, Franciaországba, Hollandiába és Belgiumba szintén biztosan jutott a szennyezett húsból.

Brian Cowen ír miniszterelnök sietett megnyugtatni a közvéleményt. - A kormány megtesz minden szükséges intézkedést - mondta. Az ír élelmiszerbiztonsági hivatal közölte, jóllehet valóban magas a hús dioxintartalma, az egészségügyi kockázat a fogyasztókra nézve meglehetősen alacsony. Szakértők rámutattak: a dioxin csak akkor jelent veszélyt az emberi egészségre, ha huzamosabb időn keresztül magas koncentrációban van jelen a szervezetben.

Írország tavaly 129 ezer tonna sertéshúst exportált, túlnyomórészt Nagy-Britanniába, de jelentős mennyiséget szállított Németországba és Japánba is. A szigetország importjának közel egy százaléka származik Írországból.

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.