'Fehér könyv' az előző éra 'felelőtlenségeiről'

Az új kormány politikai céljai érdekében az informatikai szektor együttműködését kérte Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter. Az elmúlt évek "kormányzati felelőtlenségéről" nemsokára fehér könyvet hoznak nyilvánosságra.

A nyár végére elkészül a nemzeti infokommunikációs stratégia, az akcióterv és az ütemezés - mondta Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter csütörtökön az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) és Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) közös konferenciáján, Budapesten.

Mint kiemelte, miközben a stratégia hosszú távra kiható fejlesztési folyamatokat indít el a szakmában, megalkotásakor tekintettel kell lenni az ország pénzügyi egyensúlyának fenntartására is.

Fellegi Tamás a szakmai közönség előtt elmondott beszédében a piaci szereplők együttműködését kérte ahhoz, hogy hatékonyabban lehessen elérni a politikai célokat, a hazai kis- és középvállalakozások erősítését, a munkahelyteremtést, az értékteremtő termelést, a felelős vagyongazdálkodást.

Fellegi Tamás megerősítette, hogy a parlament várhatóan július 19-éig elfogadja a közbeszerzési törvény módosítását, amely megkönnyíti a kkv-k mozgásterét. Továbbá készül egy új, átfogó közbeszerzési törvény is, amely a kormányzati ciklus teljes időszakára meghatározza a közbeszerzési szabályozás kereteit.

Nyitrai Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációs államtitkára bejelentette, hogy a tervek szerint pár héten belül "fehér könyvet" hoznak nyilvánosságra, amely az elmúlt évek infokommunikációval összefüggő kormányzati felelőtlenségeit foglalja össze a tisztánlátás érdekében. Ezt követően kezdődik az infokommunikációs stratégia megalkotása a partnerek bevonásával.

A készülő stratégia irányairól szólva felhívta a figyelmet arra, hogy a nemzeti elképzelések megfogalmazásakor tekintettel kell lenni az Európai Unió stratégiáira is, köztük a nemrégiben elfogadott EU2020 stratégiára, továbbá a szélessávú hálózat elterjesztésére, a társadalmi csoportok között meglévő digitális szakadék mérséklésére.

Az e-kormányzás területén célnak tekintik az egységesítést. Az e-közigazgatás területén pedig az államnak élen kell járnia, ki kell iktatni  a párhuzamos fejlesztéseket, és ésszerűsíteni kell a frekvencia-gazdálkodást - mutatott rá Nyitrai Zsolt államtitkár.

A konferencián felszólalók - többi között - az iránt érdeklődtek, hogy a meglévő szerződések felülvizsgálata meddig tart, mert a cégeknek tervezniük kell a finanszírozást. Válaszában Fellegi Tamás elmondta, mindenkinek érdeke, hogy a terület számára szükséges szerződések működjenek, így minél előbb végezni szeretnének, de a munkával jól áll minisztérium.

Kérdés hangzott el az innovációt, kutatás-fejlesztést érintő pályázatok felfüggesztésével, és az innovációs alap 16 milliárd forintjának befagyasztásával kapcsolatban is. Fellegi Tamás válaszában közölte: fájdalmas lépések ezek, de a hiánycél fenntartása érdekében meg kellett tenni.

Fellegi Tamás elmondta: a Magyar Innovációs Szövetséggel és az akadémiával együttműködve új kutatás-fejlesztési, innovációs politikát dolgoznak ki, és kialakítják majd az ehhez szükséges finanszírozást is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.