FAO szerint az oroszországi sertéspestis Európát is veszélyezteti

A FAO arra figyelmeztetett, hogy az Európai Uniót és Kínát is veszélyezteti a Kaukázusból Oroszországba tovább terjedt afrikai sertéspestis (ASF).

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) csütörtöki közleménye szerint az emberre veszélytelen sertéspestis  az Európai Unióba, Kelet-Európába, a Fekete-tenger melletti  országokba terjedhet tovább Oroszországból, és nem kizárható, hogy  Közép-Ázsiába és Kínába is eljut. Kínában van a világ a legnagyobb sertésállománya.

Az orosz mezőgazdasági egészségügyi szolgálat (Rosszelhoznadzor)  a napokban egy északnyugat-oroszországi sertéstelepen fedezett fel  ASF-vírussal fertőzött állatokat. Az illetékes hatóság szerint ide  Dél-Oroszországból került a vírus, ahol először szeptember végén  mutatták ki a megbetegedést.

A FAO közlése szerint a vírus évek óta jelen van  Örményországban, Grúziában és Azerbajdzsánban. Most azonban már  megjelent Dél-Oroszországban is, ahol eddig 25 esetet jegyeztek fel.

Juan Lubroth, a FAO főállatorvosa azt mondta csütörtökön, hogy  az ASF által leginkább veszélyeztetett országok a balti államok,  Ukrajna, Fehéroroszország, Moldova, Románia és Bulgária. Félő  azonban, hogy a vírus tovább terjed az Európai Unióba, illetve  Oroszország keleti felébe, majd onnan Kínába.

A helyzet komolyságát jelzi, hogy az orosz mezőgazdasági  miniszter elrendelte: valamennyi telepen zárt helységben kell  tartani a sertéseket. Egyes szakértői számítások szerint az orosz  sertéságazatnak 25-30 milliárd rubel (860 millió dollár-1 milliárd  dollár) közvetlen vesztesége keletkezhet a járvány miatt.
Az ASF-vírus ellen jelenleg nincs oltóanyag.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.